Za EU fondove važno je imati viziju razvoja

Ivana Maletić (snimio M. RIMANIĆ)
Ivana Maletić (snimio M. RIMANIĆ)

Najvažnije je razmisliti o vlastitim potencijalima i potrebama razvoja jer to je način na koji se osmišljavaju projekti, istaknula je zastupnica u Evropskom parlamentu Ivana Maletić na konferenciji u Pazinu o mogućnostima korištenja EU fondova u Istarskoj županiji.

- Ti projekti moraju biti dio promišljanja o tome kako se želi razvijati, rekla je Maletić.

Kaže da natječaja još nema u obujmu i broju kojem bi ih trebalo biti, ali se nada da će natječaji krenuti i da će naši poduzetnici, udruge, općine, gradovi i županije moći prijaviti svoj kvalitetne projekte.

U strukturi projekata u Istri prevladavaju oni vezani za javnu infrastrukturu, kao i u većini drugih županija u Hrvatskoj. No, u Istri su ipak malo više naglašeni projekti u društvenoj infrastrukturi posebno obrazovanju i gospodarstvu. Uz to, traže se potpore poduzetnicima - od različitih inkubatora do logističkih i distributivnih centara koji bi okupljali male i srednje poduzetnike. Ti bi im centri pomogli u boljem plasiranju proizvoda, uvođenju novih tehnologija i pozicioniranju na jedinstvenom tržištu. U Istri prema analizama ima dosta zanimanja upravio za takve projekte. U ovom kontekstu Maletić je izdvojila Inspirit Fantasy park važan za turistički potencijal Pazina. To je, kaže, zanimljiv i kreativan projekt, onakav kakav Unija rado financira jer povezuje turizam, gospodarstvo, povijesti i tradiciju na inovativan način.

U Puli su zanimljivi projekti vezani za uređenje stare jezgre i rive, takve intervencije također prolaze, rekla je Maletić, ali moraju biti vezane uz turizam i gospodarstvo i moraju biti ukomponirane u širi kontekst. U mnogim sredinama postoje projekti društvenih domova koji se mogu financirati iz fondova za ruralni razvoj. Međutim važno je da općina ima svoju strategiju razvoja da se vidi zbog čega taj društveni ili kulturni dom treba baš toj općini, a ne u susjednoj.

Uvijek je aktualno pitanje kako do sredstava? Na to Maletić odgovara da je prva stepenica raspisivanje natječaja od strane nadležnog ministarstva kako bi se mogli prijaviti projekti koji zadovoljavaju kriterije i uvjete iz natječaja. "Zato naša preporuka na lokalnoj razni ide djelom i prema Vladi od koje tražimo da se kriteriji objavljuju berem šest mjeseci prije raspisivanja natječaja. Važno je da su kriteriji poznati da se prijave mogu pripremiti, jer ako se natječaj raspiše i bude otvoren 60 dana, to će većini biti prekratko za ozbiljnu pripremu projekta", kaže Maletić. Oni koji se žele prijaviti na natječaj moraju pratiti nadležna ministarstva.

 Kada se Istra usporedi s drugim županijama, uočava se  specijalizacija kroz klastere, dodala je Maletić. Ovdje djeluju vinarski, mljekarski i klaster maslinara. Zahvaljujući klasterima pojedini se dijelovi Istre međusobno povezuju i okrupnjuju. To je čini konkurentnijom i to je zapravo ključ, ističe Maletić. Dakle nije bitno što imamo male općine, već problemi nastaju kada jedna drugoj zaustavlja projekte i konkurira, umjesto da djeluju sinkronizirano. Suradnja se u Istri primjećuje kroz specijalizacije i razna druga povezivanje primjerice u Lokalne akcijske grupe. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter