Za EU-fondove spremno 80 turističkih projekata

Labinski Podzemni grad financirat će se iz europskih izvora (M. ANGELINI)
Labinski Podzemni grad financirat će se iz europskih izvora (M. ANGELINI)

Istarska županija raspolaže s 80-ak turističkih projekata koje je spremna kandidirati za sredstva iz fondova Europske unije, utvrđeno je na današnjoj sjednici Turističkog vijeća županijske Turističke zajednice kojom je predsjedao župan Ivan Jakovčić.

Rasprava je bila koncentrirana na potrebu izgradnje kongresnog centra, prvog javnog golf igrališta, projekt revitalizacije Završja u grad-hotel te projekt Podzemnog grada.

- Ove ćemo godine nastojati doći do svih dozvola potrebnih za izgradnju kongresnog centra kako bi se 2014. godine moglo aplicirati u fondove EU-a i početi graditi. U obzir dolaze gradovi Pula i Poreč, a konačna odluka ovisit će o lokacijama koje će ponuditi i njihove spremnosti da participiraju u izgradnji projekta. Prvo golf igralište gradit će se na ulazu u porečku Zelenu Lagunu, što je uz Bjelolasicu jedina lokacija koju je Ministarstvo turizma prihvatilo za ovogodišnju aplikaciju, izvijestio je Jakovčić novinare nakon sjednice.

Projekt labinskog Podzemnog grada, koji je članovima vijeća prezentirao gradonačelnik Tulio Demetlika, također je dobio podršku za financiranje iz europskih izvora.

- Svi smo jednoglasno podržali mogućnost da Labinština dobije nešto kao što je Arena za Pulu ili Eufrazijana za Poreč. Podzemni grad je projekt širi od istarskih razmjera i može postati jedan od simbola Istre, kazao je Jakovčić.

Pregovori o održavanju utrke "Red Bull Race 2014" sljedeće godine u Rovinju uspješno napreduju, prihvaćeni su zahtjevi TZ-a da termin održavanja bude svibanj ili lipanj kada u Europi nema sličnih natjecanja, ali, napominje župan, još ništa nije dogovoreno. Za ovu utrku zrakoplova koju uspoređuju s automobilskim utrkama Formule 1, u konkurenciji su još i Las Vegas, Indianapolis, Singapur, Kuala Lumpur, Melbourne, Yokohama te Escort kod Londona. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter