Za energetsku obnovu zgrada prijave do kraja siječnja

Arhiva
Arhiva

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja produžilo je do 31. siječnja u ponoć rok za podnošenje projektnih prijedloga po pozivu Energetska obnova višestambenih zgrada. Rok je isticao u ponedjeljak, 16. siječnja u ponoć, ali je produžen radi velikog interesa građana. 

- Zbog velikog broja projektne dokumentacije zaprimljene na provjeru, tehničkoj podršci je potrebno dodatno vremensko razdoblje kako bi se osigurao temeljit i kvalitetan pregled. Prijavitelji će također dodatno vrijeme ostvareno produženjem roka moći iskoristiti za korekcije, kako bi do zatvaranja, poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. 

Građani će tako imati dovoljno vremena da pribave potrebnu izjavu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o spremnosti projekta. Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada objavljen je 17. listopada 2016. godine zbog provedba mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u višestambenim zgradama koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje i hlađenje kroz integrirani pristup. 

U okviru spomenute akcije sredstva ukupne vrijednosti u iznosu od 152 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijelit će se putem otvorenog postupka projektima energetske obnove višestambenih zgrada te podršku korisnicima za njihovu provedbu. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga iznosi 100.000 kuna, a najviši 13 milijuna kuna. 

Za obnovu se mogu kao prihvatljivi prijavitelji prijaviti ovlašteni predstavnik suvlasnika zgrade ili upravitelj zgrade u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade. Bespovratna sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dodjeljuje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.". 

Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada na pregled zaprimljeno 577 projektnih prijedloga, od kojih je detaljno pregledano njih 300-injak te je upraviteljima dana uputa što trebaju korigirati ili nadopuniti u projektima. Njih 150 je već kompletirano te je za njih Fondov Sektor za energetsku učinkovitost izdao Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga. Unatoč produženju roka za prijavu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovaj vikend raditi će od 10 do 18 sati kako je i najavljeno. Pregledavat će se dokumentacija, a najavljeni su i dolasci nekih upravitelja s projektima koji su spremni za prijavu. U Fondu apeliraju da im svi zainteresirani što prije dostave nadopunjenu dokumentaciju kako bi se projektni prijedlozi mogli finalizirati. (D. GRAKALIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter