Za eko-inovacije na raspolaganju 32 milijuna eura

Prezentacija u HGK-Županijskoj komora Pula (D.MEMEDOVIĆ)
Prezentacija u HGK-Županijskoj komora Pula (D.MEMEDOVIĆ)

U prostorima HGK-Županijska komora Pula danas je održana prezentacija europskih programa namijenjenih poduzetnicima koji putem vlastitih projekata mogu dobiti značajna bespovratna sredstva. Riječ je programu Eko – inovacije, natječaju za sve zainteresirane otvoren do 5. rujna, a putem tog programa poduzetnicima je na raspolaganju 32 milijuna eura.

- Inicijativa se prvenstveno odnosi na organizacije koje su razvile ekološki proizvod, uslugu ili proces, ali koji još uvijek, zbog preostalog rizika, nisu stavljeni na tržište. Projekti se prijavljuju u konzorciju i poželjno je imati barem jednog partnera iz drugih zemalja jer to jamči da je kandidirani proizvod interesantan i na području zemlja iz kojih ti partneri dolaze, kazala je nacionalna koordinatorica iz Ministarstva poduzetništva Snježana Ivić-Pavlovski.

Putem programa moguće je dobiti 50 posto bespovratnih sredstava s time da poduzetnici već kod ugovaranja dobivaju jednu trećinu sredstva, u drugoj fazi dobivaju 30 posto iznosa, i na kraju ostatak sredstava

- Ulaskom Hrvatske u EU konkurencija se znatno povećana jer na natječaje sada konkuriraju svi zainteresirani poduzetnici iz zemalja članica, a na kraju se odabire do 50 projekata koji pojedinačno mogu dobiti do 1,4 milijuna eura, naglasila je Ivić-Pavlovski.  

Također, predstavljen i projekt "Greenblast" brodogradilišta Uljanik kandidiran u sklopu programa Eko-inovacije čija je ukupna vrijednost 1,1, milijun eura. Uljanik je za  projekt koji se bavi dvostrukim recikliranjem stakla iz EU dobio 550 tisuća eura, a provode ga do 2014. godine skupa s partnerima iz Velike Britanije i Rumunjske.

Sudionicima su prezentirane i usluge Europske poduzetničke mreže koja je glavni instrument Europske strategije za povećanje gospodarskog rasta i zaposlenosti, programi EUREKA, Eurostars i program Horizon2020. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter