Za duži život radite s ljudima koji vas podupiru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Suradnici koji pružaju podršku olakšavaju nam radni dan, ali mogu nam i pomoci da živimo duže, tvrde izraelski znanstvenici.

Istraživaci sa sveucilišta u Tel Avivu na temelju dvadesetogodišnjeg istraživanja zakljucili su da odnosi sa suradnicima utjecu na rizik mortaliteta, a taj je utjecaj najnaglašeniji izmedu 38. i 43. godine.

"Podrška kolega, koja može pokazivati stupanj društvene integriranosti pojedinca na radnom mjestu, potencijalni je pokazatelj rizika za smrt od bilo kojeg uzroka", napisali su istraživaci u studiji objavljenoj u casopisu Health Psychology, koji izdaje Americka udruga psihologa.

Dr. Arie Shirom i njegovi suradnici analizirali su medicinske kartone više od 800 zaposlenika koje su pratili dvadeset godina, od 1988. do 2008., uzimajuci u obzir zahtjevnost posla, nadzor na poslu te podršku kolega i nadredenih.

Premda su prigovori na šefov racun omiljena tema na radnom mjestu, studija je pokazala da podrška nadredenog ne utjece na mortalitet.

Istražitelji su otkrili i to da rukovodeci položaj, odnosno ovlasti za donošenje odluka, povecavaju smrtnost žena, ali imaju povoljan utjecaj na muškarce.

Ovlasti za donošenje odluka podrazumijevaju da radnik može na poslu pokazivati inicijativu te da ima slobodu donošenja odluka kako bi ostvario zadacu.

Shirom je objasnio da su vecina ispitanika u studiji bili radnici koji obavljaju manualne poslove u kojima muškarci obicno imaju višu razinu nadzora od žena.

Trecina ispitanika bile su žene. Prosjecan radni dan trajao je 8,8 sati, a osamdeset posto ispitanika bili su u braku i imali djecu, dok je gotovo polovica završila najmanje 12-godišnje školovanje.

Istraživaci su uzeli u obzir i faktore rizika koji mogu utjecati na smrtnost poput razine kolesterola, krvnoga tlaka, pušenja, alkohola i tjeskobe.


Podijeli: Facebook Twiter