Za Duhove se u Istri odmaralo oko 80 tisuca gostiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Duhovi, prvi veci vjerski praznik nakon Uskrsa u Istru je doveo oko 80 tisuca turista i to iz Austrije, Njemacke, Slovenije, Nizozemske pa cak i Poljske, a slika iz Pule može se preslikati i na druge istarske turisticke gradove. Ujedno, Duhovi predstavljaju jedan od dva najznacajnija vjerska blagdana koja u Istru prije špice sezone dovode veci broj grupa turista, ali i individualaca. Sljedeci znacajan blagdan u tom smislu je Tijelovo 7. lipnja.

U Njemackoj, i to u Baden-Wuerttembergu i Bavarskoj, za Istru najznacajnijim regijama, od Duhova do 9. lipnja traju školski praznici. Zbog toga su mnogi produžili svoj boravak na moru ili ga planiraju pocetkom lipnja. Tijelovo je i državni praznik u Austriji pa se i u to vrijeme ocekuje veci broj austrijskih turista na Poluotoku.

"Protekli je vikend bio iznimno dobar. Vidi se da su hoteli i privatni smještaji dobro popunjeni. U cetvrtak i petak bio je pojacan ulaz u zemlju na granicnim prijelazima, a i vrijeme je bilo odlicno, tako da se nadamo dobrim rezultatima, kaže nam direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic.

Ivoševic istice da ce svibanj po broju dolazaka i nocenja turista biti za 15 do 20 posto boji od lanjskog. Vec je dosad, u prvih 20 dana, zabilježeno 114 tisuca dolazaka i 118 tisuca nocenja.

"S tim bi dobrim rezultatom dijelom trebali nadoknaditi minus koji bi se mogao desiti u lipnju. Ocekujemo da ce prvih deset dana lipnja zbog Tijelova biti jako dobri, tim više što ce mnogi napraviti most jer taj blagdan pada u cetvrtak. Naravno, uz uvjet da vrijeme bude dobro.

Ove godine u periodu od 1. do 10. lipnja ocekujemo, prema najavama velikih istarskih hotelijera, 105 tisuca dolazaka i 512 tisuca nocenja. Ako tome pribrojimo privatni smještaj, dolaske možemo podignuti za još deset tisuca, a nocenja za 40 do 50 tisuca. Dobre rezultate ocekujemo i od 22. lipnja nadalje, takoder zbog praznika, dok bi se mala rupa mogla desiti sredinom lipnja", smatra Ivoševic.

Navodi da je u prvom dijelu predsezone velik porast gostiju bio iz Austrije, Njemacke, Nizozemske, ali i Poljske. Austrijanci su ostvarili 29 posto više dolazaka i 26 posto više nocenja, Nijemci 13 posto više dolazaka i 11 posto više nocenja, Nizozemci 40 posto više dolazaka i 35 posto više nocenja. Pravo su iznenadenje Poljaci koji su u ovo predsezonsko vrijeme ostvarili 111 posto više dolazaka i 139 posto više nocenja. Slovenaca je isto kao i lani, dok je za tri posto bilo manje Talijana i za 23 posto manje domacih gostiju. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter