Za dugovjecnost je važno biti šnajderica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U rovinjskom Domu za stare i nemocne "Domenico Pergolis" dvije su vitalne i dugovjecne šticenice proslavile svoje rodendane. Nona Kata Ribic u društvu svoje 92-godišnje sestre Franice Smokovic, djece i unucadi proslavila je stoti, a njena domska prijateljica Antica Damijanic Tonina devedeseti rodendan.

Ova dva iznimna jubileja nisu mogla proci bez suza radosnica slavljenica, ali i brojnih cestitara koji su im, kao i ravnateljica doma Mirjana Banko Filipaj, poželjeli puno zdravlja i novih svjecica na tortama. Za dobar štimung i svecarsko raspoloženje pobrinuo se domski zbor, a slavljenice su nagradene i pjesmama koje su u njihovu cast napisale pjesnikinje Lidija Dimovska i Nada Tulicic.

Dvije vitalne gospode osim dugovjecnosti povezuje i nekoliko detalja. Obje su rodene u mnogoclanim i siromašnim obiteljima, a kroz život su krocile oslanjajuci se iskljucivo na mukotrpan rad. Zanimljivo je i to da su obje bile vrsne krojacice i pletilje pa odatle i misao da je za dugovjecnost "važno biti šnajderica".

Gospoda Kata rodena je u Picnu 1911., a njena deset godina mlada domska prijateljica Tonina u Krnicarima kod Žminja. Popularna Tonina ujedno je po stažu u domu najstarija šticenica, stigla je prije trideset i dvije godine. Zato i danas, tri desetljeca kasnije, u šali veli da bi joj bilo pravo vrijeme da postane ravnateljica.

Obje su slavljenice mirne i tihe osobe od malo rijeci i prohtjeva. Najviše se razlikuju po tome što Kata voli popiti mižol rakije, a teta Tonina gut bire.


Podijeli: Facebook Twiter