Za državnu maturu povijest stala 1939.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi svjetski rat uopce se nije dogodio. Doduše, na bizaran je nacin zabilježena cinjenica da je tako nešto postojalo u našoj regiji, no što se tice svjetskih bojišta, o njemu nema spomena.

Naime, u cijeloj državnoj maturi za povijest koju su ucenici polagali 25. svibnja, a pitanja su objavljena na internetskoj stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, nema niti jednog jedinog pitanja o svjetskim bojištima u Drugom svjetskom ratu.

Najprije Tesla, onda NDH

Ni domaca zbivanja u istom razdoblju nisu prošla ništa bolje. Tome je posveceno jedno pitanje, a bilo bi bolje da nije niti jedno. Konkretno, uz 19. pitanje prikazana je karta NDH, podijeljena na njemacku i talijansku interesnu sferu, a pitanje glasi: "Koje razdoblje hrvatske povijesti prikazuje zemljovid?". Tocan odgovor krije se pod slovom "c" i glasi Drugi svjetski rat.

Nema spomena o zbivanjima za vrijeme Drugog svjetskog rata, naravi NDH i ustaškog režima pa bi se moglo zakljuciti da se tim pitanjem htjelo sugerirati da Hrvatska u ne tako davnoj prošlosti i nije bila mala država. Zanimljivo je koje pitanje prethodi onom o NDH. Ucenici, nakon što pozorno promotre fotografiju moraju odgovoriti kako se zove znanstvenik prikazan na fotografiji. Rijec je o Nikoli Tesli.

Ni socijalisticko razdoblje nije prošlo mnogo bolje. Njemu su posvecena dva pitanja i to ona koja ne pobuduju kontroverze. U jednom se slucaju ucenike pita koja je televizija pocela emitirati program na podrucju Jugoslavije 15. svibnja 1956. (Televizija Zagreb), a drugo se odnosi na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967.

Ništa o Hladnom ratu

No, ako je hrvatska povijest nakon 1939. prošla sramotno, još je gore za opcu povijest - nje uopce nema. Ne samo da nema niti jednog pitanja koje se odnosi na Drugi svjetski rat, na bitke tog rata, koncentracijske logore ili poratna sudenja ratnim zlocincima, nema niti jednog pitanja koje se odnosi na hladnoratovsko razdoblje, niti na razdoblje nakon pada Berlinskog zida.

Što se tice državne mature, povijest je stala 1939. godine. Zato je mnogo bolje prošla velika ekonomska kriza iz tridesetih godina 20. stoljeca kojoj su posvecena dva od 60 pitanja.

Autori pitanja za državnu maturu ocito su htjeli izbjeci sva navodno osjetljiva pitanja iz prošlosti i zato nema ni ustaša niti partizana, ni fašista niti antifašista. U takvom odnosu snaga odlicno su prošli prethistorija i antika kojima je posveceno cak 15 pitanja.

Zakljucno, maturanti ne moraju znati baš ništa o Drugom svjetskom ratu ili nastanku suvremene hrvatske države, ali moraju znati da je djelo "O municipalnim pravima i statutima kraljevina Dalmacije, Hrvatske i Slavonije" napisao - Josip Kuševic.


Podijeli: Facebook Twiter