Za državnu maturu 40.000 prijava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tocno u ponoc s nedjelje na ponedjeljak zakljucene su prijave za polaganje ispita državne mature. Preko Nacionalnoga informacijskog sustava za prijavu na visoka ucilišta (NISPVU) kojem se pristupa putem stranice www.postani-student.hr prijavilo se gotovo 40.000 kandidata.

Najviše je ucenika završnih razreda cetverogodišnjih strukovnih škola, njih cak 19.461. Za državnu maturu opredijelilo se 92 posto ovih maturanata.

Drugi po brojnosti su maturanti gimnazija, a prijavu je potvrdilo više od 99 posto, odnosno 12.668 od ukupno 12.738. Buduci da je za gimnazijalce državna matura obavezna, najvjerojatnije ce preostalih jedan posto ucenika na ove ispite pristupiti u drugom roku.

Za polaganje ispita državne mature prijavilo se i 5.943 osoba koji su maturirali ranijih godina, i koji na državnu maturu odlaze da bi se mogli upisati na fakultete ili pak jer žele promijeniti studij. Preostalih 1.888 kandidata ucenici su koji svoje školovanje završavaju ili su vec završili u inozemstvu.

Državna matura sastoji se od obaveznog dijela koji cine ispiti iz hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika na višoj ili nižoj razini te izbornog dijela. Od ispita iz izbornih predmeta, najviše je prijava za fiziku, politiku i gospodarstvo i biologiju.

Polaganje ispita državne mature zapocinje ispitima iz izbornih predmeta psihologije i informatike 19. veljace, a završava 2. lipnja ispitima iz francuskog i španjolskog jezika.


Podijeli: Facebook Twiter