Za drugačije upravljanje Buzetom


Kandidirao sam se na izborima jer stanje u Buzetu nije onakvo kakvo bi trebalo biti. Kandidat za zamjenika je Vlatko Mrvoš koji tu funkciju namjerava obnašati volonterski i na taj način proračunu u četiri godine uštedjeti gotovo 400.000 kuna, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Vedran Majcan, kandidat koalicije SDP-HNS za gradonačelnika Buzeta. Majcan je ujedno nositelj liste koalicije SDP-HNS za koju kaže da se sastoji od kombinacije mladih i iskusnih ljudi, dokazanih u svom radu koji svoje radno i životno iskustvo žele dati za izgradnju općeg dobra u sredini u kojoj žive sa svojim obiteljima.

Interesno-politička mreža

- Mnogo stvari u Buzetu treba promijeniti. U 25 godina vladavine jedne stranke dogodila se društvena anomalija podjele na "naše i ostale" pri čemu pod ostale spadaju svi oni koji nisu skloni, privrženi ili članovi IDS-a te su svrstani u građane drugog reda. To se, primjerice, očituje u nemogućnosti zapošljavanja u tvrtkama vezanim uz grad te ostvarenju nekih od njihovih prava. Stvorena je interesno-politička mreža od javnih poduzeća do udruga vezanih i financiranih iz gradskog proračuna koje su sve u funkciji stvaranja političke potpore vladajućoj garnituri. To je sve legitimno do određene razine kada ne postane samo sebi svrha, a čini mi se da smo u Buzetu već odavno u toj fazi, kada više nije bitno opće dobro, razvoj, projekti, istaknuo je Majcan.

- Kroz agresivnu PR-kampanju uvjeravaju nas kako je u Buzetu super i kako se nalazimo pri vrhu na raznim ljestvicama, a svi koji živimo u Buzetu svjesni smo da je to puko mazanje očiju javnosti i to želimo promijeniti. Stopa nezaposlenosti bila bi mnogo veća kada bi se u nezaposlene uračunale sve one žene koje su zbog toga jer u Buzetu nisu mogle naći posao, otišle raditi u Italiju, najčešće kao spremačice i čistačice. Takvih je možda i dvjestotinjak. Umjesto da aktualni gradonačelnik rješava takve probleme, on se kiti lažnim statistikama i uvjeravanjima kako smo uspješni, a u Buzetu se u posljednjih 15 godina nije izgradila niti jedna poduzetnička hala, istaknuo je Majcan.

Umjesto top-ljestvica i lažnih hvalospjeva, rekao je Majcan, koalicija SDP-HNS želi vidjeti otvaranje uređenih poduzetničkih zona, obnovu fasada, proširenje vrtića, kanalizaciju u svakom selu, osmišljen i uređen centar grada, tržnicu, a prije svega novi prostorni plan.

- Nudimo drugačije upravljanje Buzetom. Preusmjeravanjem prireza na potpuno sufinanciranje cijene vrtića želimo pomoći mladim obiteljima kroz besplatan vrtić za svu djecu. Smanjit ćemo naplatu parkinga u starom gradu za 50 posto, a s vremenom je potpuno ukinuti i naći druga rješenja za prometne probleme stanovnika i posjetitelja tog bisera sjeverne Istre. Valorizacija starog grada mora biti prioritet. U turističkom smislu i kroz vraćanje društvenog života na brdo, primjerice kroz povrat zgrade suda od države i njezino stavljanje u funkciju gradske uprave i turizma, istaknuo je Majcan.

Za kvalitetan gradski život

Naglasio je također da Buzetu nedostaje cijeli niz infrastrukturnih projekata koji se mogu sufinancirati iz fondova EU-a kao i da im je stalo Buzet pozicionirati kao grad u koji ljudi dolaze, a ne odlaze iz njega. "Prije svega naša djeca koja se nakon školovanja moraju vratiti u sredinu u kojoj su rođena, ali ovdje moraju moći naći posao za koji su se školovali, mogućnost stambenog zbrinjavanja i sve ostale tekovine modernog kvalitetnog gradskog života", istaknuo je Majcan te naglasio da uspjeh Buzeta na ovoj razini na kakvoj jest nije rezultat promišljenog upravljanja gradom, već rezultat isključivo marljivosti i samoinicijative vrijednih ljudi, koji su usprkos svim preprekama koje nosi poduzetništvo u zemlji i gradu, uspjeli stvoriti radna mjesta za sebe i druge. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter