Za dostupnost usluga invalidima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lom vratnog kralješka nakon skoka u more u srpnju 2007. prikovao je za krevet Puljanina Antona Živkovica i ucinio ga stopostotnim invalidom. No, usprkos tome, i usprkos cinjenici da je vec cetiri puta bio gotovo otpisan, 27-godišnji Živkovic zadržao je zdrav duh i entuzijazam, posvetivši se, izmedu ostalog, inicijativi da osobama s invaliditetom olakša svakodnevni život i ukaže na probleme s kojima se suocavaju.

- Svakodnevno sam suocen s raznim problemima i preprekama pa je inicijativa da pokušam nešto promijeniti došla sasvim prirodno, rekao je Živkovic i napomenuo da prije svega želi osvijestiti i podsjetiti gradane da osobe s invaliditetom postoje, bez obzira na to što se to precesto zaboravlja.

Važno je, kaže, podignuti razinu svijesti svih gradana i institucija da bi se bar donekle osigurao normalan život osoba s invaliditetom. Veli da su i dalje jedna od najranjivijih socijalnih grupa u zajednici, no problem leži u cinjenici da i osobe s invaliditetom žele živjeti poput svih ostalih.



Živkovic smatra da je jedno od rješenja za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom to da Vlada osigura i drži se strogih pravila putem kojih bi štitila i povecala prava i mogucnosti osoba s invaliditetom buduci da moraju imati jednaka prava na edukaciju, zaposlenje i kulturni život. Takoder, smatra da Vlada mora investirati u resurse zdravstva s ciljem poboljšanja lijecenja osoba s invaliditetom pružajuci im na taj nacin normalan život.

- Invalidne osobe trebaju imati pravo na dostupnost dobrih usluga bez potrebe za birokracijom, velikim brojem dokumenata i novca, kaže Živkovic, koji se osvrnuo i na izgradnju infrastrukture kao još jedan od nacina rješavanja problema osoba s invaliditetom. Izgradnja infrastruktura je, kako kaže, povezana s prvim rješenjem jer lokalne vlasti postoje radi interesa gradana te na taj nacin opravdavaju svoju poziciju i rad.

Napominje da bi izvodaci radova na stambenim objektima i institucijama trebali imati u vidu izgradnju dizala, odmarališta i posebno prilagodenih ulaza koji ce omoguciti osobama s invaliditetom slobodno kretanje i korištenje takvih mjesta.

- Takav nacin gradnje omogucio bi osobama s invaliditetom da žive slobodniji život umjesto da ostanu zatocenici vlastitog doma, rekao je Živkovic i dodao da biti slobodan u kretanju, odlaziti u kupovinu ili vrt bez icije pomoci rezultira povecanim samopouzdanjem i uspješnom socijalizacijom.

Kao trece rješenje predlaže prilagodavanje socijalnom životu. Kako kaže, sve osobe s invaliditetom same su sa svojim problemima, dok ostali slijepo zatvaraju oci i neodgovorno se okrecu bez ikakve volje za pružanjem pomoci.

- Da bismo uspješno riješili taj problem, potrebno je mijenjati stav gradana prema osobama s invaliditetom. Gradske vlasti bi trebale osigurati posebna radna mjesta. Rezultat toga je da bi ljudi s invaliditetom imali vecu mogucnost ucenja, rada i komunikacije sa svijetom, zakljucuje Živkovic. Svjestan je, kaže, da sve navedeno zahtijeva trud i mijenjanje svijesti ljudi, kao i rada lokalnih vlasti. No, vjeruje u pozitivan ishod koji ce otvoriti nove putove osobama s invaliditetom.

- Iskreno se nadam da ce jednog dana doci vrijeme kad cemo i mi moci reci da živimo ispunjenim životom te da je grad Pula uzor svim drugim gradovima u Hrvatskoj, zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter