Uskršnji blagdani su već pred vratima, na pulskoj tržnici se uočava poprilična gužva, a brojni su se kupci došli opskrbiti namirnicama koje se tradicionalno vežu uz ove blagdane - od luka, jaja i rotkvica, preko šunke i bakalara, a raspitivalo se i za cijene janjetine.
- Došla sam kupiti jaja jer ih i inače kupujem ovdje na tržnici, vjerujem da su svježija i bolja nego u marketima. Po šunku ću vjerojatno u neki od centara gdje su na akciji, dok ću na tržnici još kupiti i luk, mladi krumpir i rotkvice. Za Uskrs će se na stolu naći, kako i priliči, janjetina koju, koliko sam vidjela po reklamama, trgovački centri prodaju po cijeni od 50-ak kuna za kilogram, navela nam je jučer Marta Đinić, koja je na pulskoj tržnici obavljala kupovinu.
Koliko para, toliko i obilja
Na pitanje koliko će potrošiti za blagdane nije točno znala, ali je kazala da će se "protegnuti" koliko može i koliko joj financijska situacija to dopušta.
Slično nam je kazala i Puljanka Anica Todovorić, rekavši kako i ona jaja i povrće kupuje na tržnici, a kako će se na njezinu blagdanskom stolu, koji će okupiti cijelu obitelj, naći za doručak kuhana šunka i jaja, za ručak janjetina i mladi krumpir, a napraviti će i neki kolač.
- Ja sam ove godine htjela raditi patku i mlince, ali evo odluka je ipak pala na mladu janjetinu. Uspjeli smo pribaviti domaću i to po cijeni od 60 kuna, kazala nam je Todorović zbrajajući kako će za blagdanske dana sigurno potrošiti oko 400 kuna "ekstra".
Inače, četveročlana obitelj u prosjeku će za uskrsnu košaricu potrošiti dvadesetak kuna više nego lani, izračunali su Nezavisni hrvatski sindikati, i to bez obzira hoće li na obiteljskom stolu biti bogatija, srednja ili skromna košarica. Tako bogatija košarica ove godine iznosi 1.618 kuna, srednja košarica košta 1.120, a ona najskromnija 612 kuna.
- Sadržaj blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti pojedinih kategorija proizvoda, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, te i po kvaliteti. U bogatiju košaricu uključene su skuplje namirnice koje se tradicionalno konzumiraju za Uskrs, kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka; u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe, točnije srdela ili sušena lopatica, navode iz NHS-a. (Borka PETROVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU