Za dogradnju Zavoda čeka se građevinska dozvola

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon što su konzervatori dali zeleno svjetlo da se zgrada Zavoda za javno zdravstvo može nadograditi, ali bez intervencija na pročelju koje je zapravo zaštićeno kao svjedok jednog vremena, čelnici Zavoda predali su kompletnu dokumentaciju za ishodovanje građevinske dozvole. Kako saznajemo od ravnatelja Zavoda dr. Aleksandra Stojanovića, riječ je o projektu kojeg provode zajedno s Istarskom županijom, jer je vrijednost intervencije previsoka za njihove mogućnosti.

Dogradnja dva nova krila

- Projekt je uvršten u popis županijskih projekata koji će se kandidirati za Strukturne fondove Europske unije, ali je preduvjet da moraju biti spremni za realizaciju. Stoga je naša obveza pripremiti svu dokumentaciju. Mi smo ishodovali lokacijsku dozvolu, dobili suglasnost konzervatora i sada čekamo ishodovanje građevinske dozvole za što je nadležan odjel Grada Pule. Što se tiče Zavoda, to je bila naša obveza i onda sve predajemo Županiji kao spreman projekt kojeg će dalje kandidirati prema europskim fondovima, rekao nam je ravnatelj Stojanović.

Od Valeria Drandića iz Istarske županije doznajemo da je daljnje kandidiranje tog projekta prema Strukturnim fondovima nužno jer Županija nema sredstva za tako veliki zahvat iako mu financijski iznos tog projekta, kaže Drandić, nije poznat. Ravnatelj Stojanović ustvrdio je da je Zavod svojevremeno dobio suglasnost konzervatora za gradnju dva nova krila, sa svake strane zgrade po jednog, uz uvjet da se ne dira pročelje koje je pod zaštitom. Prema odgovoru kojeg smo svojevremeno dobili od konzervatora, Zavod za javno zdravstvo Istarske Županije dostavio je Konzervatorskom odjelu u Puli "Konzervatorsku podlogu za adaptaciju i dogradnju sklopa zgrada u Nazorovoj ulici u Puli" iz 2012. godine izrađenu od tvrtke Modus d.o.o, te idejni projekt za adaptaciju i dogradnju 2012. izrađen od tvrtke AD d.o.o. radi izdavanja mišljenja o konzervatorskoj podlozi i mogućnosti adaptacije i dogradnje postojećeg sklopa zgrada Zavoda za javno zdravstvo Istarske Županije u bloku između Nazorove, Vitezićeve, te Ulice Mate Balote.

"Radi se o jednom od rijetkih karakterističnih arhitektonskih ostvarenja talijanske međuratne moderne arhitekta Lina Moschenija sačuvanima na prostoru Hrvatske. Konzervatorska podloga izrađena je u skladu s pravilima struke i sadrži evidenciju i valorizaciju graditeljske baštine, stoga se prihvaća kao podloga za izradu projektne dokumentacije", piše u mišljenju konzervatora.

Očuvana talijanska međuratna moderna

Također, kažu idejni projekt adaptacije i dogradnje sklopa zgrada Zavoda za javno zdravstvo Istarske Županije prihvatljiv je s aspekta zaštite graditeljske baštine. Idejni projekt za ishođenje lokacijske dozvole, odnosno glavni i izvedbeni projekt za ishođenje građevne dozvole, odnosno svih zakonima propisanih suglasnosti moraju sadržavati mjere zaštite i adaptacije radi očuvanja graditeljskog nasljeđa.

Konzervatorski odjel utvrdio je tada da nije nadležan za izdavanje rješenja o prethodnom odobrenju za radove na kulturnom dobru, ali na zahtjev investitora ili drugih tijela mogu izdati stručno mišljenje na glavni i izvedbeni projekt. "U slučaju arheoloških nalaza pri izvođenju zemljanih radova u pripremi i izvođenju dogradnje potrebno je odmah obustaviti radove i o nalazu obavijestiti nadležni konzervatorski odjel koji će, po pregledu terena, izdati daljnje posebne uvjete zaštite arheoloških nalaza", pisalo je u mišljenju konzervatora. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter