Za dogradnju vrtica cak 17 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrtoglavih 17 milijuna kuna kredita zatražila je Predškolska ustanova Djecji vrtici Pula za rekonstrukciju i nadogradnju djecjeg vrtica Zvjezdice u Šijani, kako piše u prijedlogu gradske odluke koja ce se iduci tjedan naci na sjednici Gradskog vijeca.

Ovaj dosad najviši kredit koji podiže predškolska ustanova, otplacivao bi se, kako piše u prijedlogu, iz gradskog proracuna, a morao bi biti iskorišten od sredine ožujka do kraja rujna 2012. Rok otplate bit ce sedam godina s ratom od 202.380 kuna mjesecno, naravno ukoliko tako odluce gradski vijecnici, jer u materijalima nije navedeno koji ce to radovi biti izvedeni, a za koje je potreban tako visoki iznos.

Primjera radi, gradnja vrtica u Medulinu koštala je samo milijun kuna manje, a izgraden je doslovce iz temelja i kupljeno je zemljište. Posljednji izgradeni vrtic u Puli, onaj na Velom Vrhu, koštao je oko pet milijuna kuna.

Procelnik za financije Danijel Feric nam je pojasnio tek detalje o kreditu koji se namjerava podignuti. Kazao je da je kamata od tri posto vrlo povoljna te da se radi o projektantskoj cijeni. Ni on nije znao na što ce se konkretno potrošiti taj novac. Najavio je da ce detalje vrlo vjerojatno iznijeti ravnateljica PU Djecji vrtici Pula Mariza Kovacevic na konferenciji za novinare koja bi se trebala održati u cetvrtak.

Što o zahtjevu za zaduživanje od 17 milijuna kuna misli oporba upitali smo Bruna Nefata, vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina, koja broji najveci broj oporbenih vijecnika, a koji je ujedno i arhitekt.

- Ako ce se iznos od 17 milijuna kuna koristiti samo za rekonstrukciju vrtica i nizašto drugo, onda je to pretjerana cifra, rekao je Nefat. Veli da se po idejnom projektu radi o 1.033 kvadrata te da gradevinsko-obrtnicki radovi, prema tom projektu, koštaju 11 milijuna kuna, a potrebna su još dva milijuna za opremu. Rekao je da je navedena cijena za gradevinsko-obrtnicke radove viša od normalne te da po njegovom mišljenju ne može koštati više od sedam ili osam milijuna.

Kako se više puta isticalo, rekonstrukcija je i više nego potrebna, tim više jer se u Šijani ocekuje porast stanovnika. Zvjezdice pohada cetrdesetak mališana, upisanih u po jednu jaslicku i vrticku skupinu. Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, rekonstrukcijom bi trebao biti povecan unutrašnji prostor, a dobila bi se i natkrivena terasa. Umjesto dvije prostorije dnevnog boravka, bilo bi ih pet s pripadajucim garderobama i sanitarnim dijelom, kao i zajednicki višenamjenski prostor, centralna kuhinja, prostor za odgojno-obrazovne, zdravstvene i ostale radnike, spremište te plinska kotlovnica. (Nera SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter