Za dodatni tim Hitne pomoci u Pazinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peticija gradanske inicijative kojom se zahtijeva od nadležnog ministarstva, Županije, Grada i opcina formiranje i financiranje dodatnog tima Hitne medicinske pomoci i ustroj izvanbolnickog hitnog prijema u Pazinu kako je bilo prvotno zamišljeno na temelju strucne analize Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, u dva je dana koliko se provodi, skupila 2.100 potpisa na Internetu i 820 potpisa na Trgu slobode, kaže aktivistica Irina Kivela.

Dodaje da ce se potpisi na peticiju prikupljati u petak, ali i u dane vikenda od 9 do 12 sati na istom mjestu u Pazinu. Uz Pazin, nerednih dana peticija ce se moci potpisati u Lupoglavu, Motovunu, Cerovlju, Gracišcu, Svetom Petru u Šumi i Tinjanu. Peticija je u jednu ruku i podrška djelatnicima pazinske HMP-a koji svjesni ozbiljnog manjka kadrova, bez traženih promjena, ne mogu jamciti sigurnost gradana i posjetitelja Pazinštine.

Sporazum izmedu Županije, Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoc Istarske županije kojim ce, prema izjavama župana Ivana Jakovcica, Istranima na raspolaganju biti isti broj doktora i još šest doktora u pripravnosti, uz zapošljavanje 15 medicinskih sestara i 12 vozaca - za pazinsku gradansku inicijativu je sramota, dodaje Tomislav Cubric, jedan od pokretaca inicijative za potpisivanje peticije uz Irinu Kivela, Karlu Žakula i Martina Cotara.

Sporazumom su, zapravo, ignorirani pravi zahtjevi gradana i prvotni plan restrukturiranja HMP. U Pazinu su djelatnici Hitne i gradani jasno iznijeli svoje stajalište i zahtjeve. Traže dodatni tim za HMP, koji mora postojati po svim strucnim analizama i dosadašnjem iskustvu. Takav dodatni tim mora biti dežuran 24 sata, dakle raditi 24 sata, a ne biti kod kuce. Kako bi se organizirao dodatni tim potrebno je zaposliti pet medicinskih sestara/tehnicara i pet vozaca, istice Cubric.

Takve timove moraju imati i druge Ispostave domova zdravlja u Istri, a ne samo Umag i Pula. Ono što je potpisano, nema veze s onime što je traženo.  Pazinu i drugim ispostavama HMP, osim Buzeta, koji je još više oštecen, nude se samo dvije dodatne medicinske sestre, te jedan vozac i lijecnik u pripravnosti.

S dvije medicinske sestre ne može se osigurati da jedna tijekom 24 sata stalno bude u HMP, jer samo nocu izmedu 20 sati pa do 8 ujutro jedna sestra može biti na hitnoj. Kada ekipa: jedna sestra, jedan lijecnik i jedan vozac izadu na teren, u HMP ostaje jedna sestra sama. Ona ce biti prepuštena sama sebi i na milost i nemilost onomu što može proci kroz vrata hitne ili poziva iz mjesta udaljenih više desetaka kilometara. I što onda? Što ona može uciniti?, pita se Cubric.

Malo ce ona moci uciniti, jer nitko sam ne može mnogo napraviti u hitnom slucaju. Dežurna ce sestra imati mogucnost pozvati lijecnika i vozaca koji su u pripravnosti kod kuce, opet možda kilometrima udaljeni od HMP. Kada netko ima srcani zastoj, svake minute njegove šanse za preživljavanje padaju za 10 posto, dakle nakon 10 minuta bez pomoci, covjeku više nema spasa. Zato ne postoje realne mogucnosti da se tim u pripravnosti, ljudi koji su u trenutku poziva izvan HMP, okupe za 10 minuta, a kamoli da dodu do pacijenta, kaže Cubric.

Ocito da je ljudima koji su nam ovo servirali važno zaštititi se u slucaju novih smrti, smatra on i dodaje: "Bitno im je jedino da po noci netko može otvoriti vrata, pa da lijepo teško bolestan covjek umre u toplom i s nekim da ga drži za ruku. Samo da baš ne umre na cesti, jer ce to ipak ružno izgledati, pa bi ih mogao netko nešto pitati. Nije im bitno kako Hitna radi, nije im bitno osnažiti je, nije im bitno dati joj ono što treba da gradanima zbilja pomogne". (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter