Za dobre kobasice treba dobra svinjetina

Pobjednici i organizatori Kobasijade u Svetom Bartolu (M. RIMANIĆ)
Pobjednici i organizatori Kobasijade u Svetom Bartolu (M. RIMANIĆ)

Efrem Močibob, apsolutni je pobjednik tradicionalne kobasijade u Svetom Bartolu na Motovunštini. Uz najbolje domeće kobasice, po ocjeni žirija Močibob je na kobasijadi ponudo i najbolju domaću malvaziju. Ocjenjivanju je bilo izloženo 12 uzoraka domaćih kobasica i 12 uzoraka domaće malvazije.

U poprilično jakoj konkurenciji drugo mjesto pripalo je kobasicama koje je proizveo Ratko Labinjan, a treće su mjesto osvojile kobasice Valtera Flega. U natjecanju za najbolju domaću malvaziju drugo mjesto osvojila je malvazija iz podruma Elia Fakina, a treće iz podruma Frančeska Piuke. Kobasice su ocjenjivali svi koji su ih donijeli na degustaciju, a vino je ocjenjivalo povjerenstvo sastavljeno od posjetitelja, osoba koje nemaju nikakve veze s ovdašnjim vinarima, ali se razumiju u vino, kažu organizatori Marčelo Kaligari i Neven Beletić.

Nakon ocjenjivanja kobasice je kušala i publika i svi se slažu kako iz godine u godinu raste kvaliteta kobasica, a posebno se to primjećuje kod malvazije, pa je ove godine bilo prilično teško donijeti konačnu odluku. Najvažnije je da se na kraju svi osjećaju pobjednicima jer ova je kobasijada posebna po tomu što je natjecanje u ovom slučaju ponajviše povod za druženje, a vino i kobasice tomu dobro doprinose. Ocjenjivanje, dodjela diploma i pehara počast je najboljima, ali i ostali sudionici bez ikakve zavisti čestitaju nagrađenima, jer i sami svojim odlukama sudjeluju u njihovoj pobjedi.

Upravo zbog toga kobasijada u Svetom Bartolu izgleda više kao druženje prijatelja u obiteljskoj atmosferi, koja je ove godine bila još prisnija jer je Marčelo Kaligari postao djed, a to se bogme i proslavilo. Zbog takve atmosfere ova kobasijada redovito privlači i posjetitelje iz drugih krajeva, koji su ovdje uvijek dobro došli.

Pravo na sudjelovanje na kobasijadi imaju svi koji do pola sata prije početka natjecanja donesu metar kobasice i litru malvazije, ako žele sudjelovati u izboru najboljeg vina. Ova je kobasijada nastala kako bi se sačuvala tradicija pripreme domaće istarske kobasice i domaće malvazije. Stoga pravo natjecanja imaju samo oni koji kobasice i vino proizvode po tradicionalnim receptima za vlastite potrebe, za svoja domaćinstva, a ne za tržište. Na ovaj se način u Svetom Bartolu, u vrijeme kada se sve želi podrediti i propisati standardima, nastoji sačuvati izvorna domaća istarska kobasica i domaća malvazija. U tomu nema velike nauke, stoga Močibob, na pitanje kako proizvesti dobru domaću kobasicu i malvaziju kaže:

"Za dobre kobasice treba kvalitetno svinjsko meso, a začini i masnoće stvar su iskustva". Na isti se način proizvodi i domaća malvazija, po tradiciji bez ikakvih dodataka i tehnoloških inovacija koje prate modernu proizvodnju vina. Zato, ako netko želi okusiti istinske okuse zavičaja treba kušati kobasice i vino koji se nude na kobasijadi u Svetom Bartolu. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter