Za dobar urod, oko masline treba delati

Berba maslina počela na jugu Istre (D. ŠTIFANIĆ)
Berba maslina počela na jugu Istre (D. ŠTIFANIĆ)

Berba maslina na jugu Istre već je započela iako veći dio maslinara na poluotoku s berbom kreće u drugom tjednu listopada. Krenut će se sa sortama koje najprije sazrijevaju, poput leccina i pendolina, a postupno će se tijekom listopada i studenog nastaviti berba drugih sorti.

Također, ovogodišnja berba odvija se "u sjeni" nametnika, poput maslinovog svrdlaša, koji je u maslinicima, osobito na jugu Istre, napravio katastrofalnu štetu te maslinove muhe i moljca koji su napali nešto sjevernije istarske maslinike. Stoga su nakon nekoliko godina smrzavanja pa zatim suše koje su pustošile maslinike, kod mnogih maslinara količine manje od očekivanih.

Među prvima je s berbom na Vodnjanštini započeo višestruko nagrađivani maslinar Milenko Marjanović koji je prve masline u Vodnjanu pobrao već 22. rujna, "prvi u Europi", prema njegovim riječima. Stoga ovih dana završava s berbom, a najprije je brao leccino i pendolino.

Svrdlaš nam je napravio štetu, ali nije bila velika jer smo se zaštitili. Leccino i pendolino su najviše nastradali, nešto manje buža, dok je karbonacu napao svrdlaš, ali je plod ostao dobar, rekao je Marjanović.

S testnom berbom u svom masliniku u Vodnjanu počeo je ovog tjedna i Sandi Chiavalon, a "prava" će početi idući tjedan. Prvo će krenuti s leccinom i pendolinom, a zadnje će se brati bianchera i karbonaca.

Riješili smo se svrdlaša već sredinom lipnja, navodi Chiavalon. Dočekali su dobar urod, naveo je, nakon 2009. godine kad su se masline smrznule, godinu poslije toga su se još oporavljale od smrzavanja, a 2011. i 2012. je maslinike pogodila suša pa je ovo, što se tiče uroda, rekordna godina.

- Maslina je napokon pokazala ljudima da oko nje treba delati ako se hoće imati dobar urod. Imam 2.500 rodnih stabala, a preradit ćemo ukupno bar 40 tona maslina i imati barem pet tona ulja ukupno, zajedno s kooperantima. Računam da će urod u našim maslinicima biti 30 do 50 posto veći nego lani, zaključio je Chiavalon.

Voditeljica Agrolagunine uljare Katja Gašparini najavljuje pak berbu tijekom sljedećeg tjedna, već u ponedjeljak ako vremenske prilike budu povoljne. (Petra LUKEŽ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter