Za divlju gradnju na gradskom zemljištu Rovinj predlaže otkup zemljišta

Od ukupno zaprimljenih 2.883 zahtjeva za legalizaciju u Rovinju do sada je riješeno oko 2.400 (M. MIJOŠEK)
Od ukupno zaprimljenih 2.883 zahtjeva za legalizaciju u Rovinju do sada je riješeno oko 2.400 (M. MIJOŠEK)

Usprkos činjenici što je Grad Rovinj dobar primjer brzine i količine riješenih zahtijeva za legalizacijom nezakonito izgrađenih građevina, ostaje problem 140 objekata izgrađenih na zemljištu u vlasništvu grada Rovinja. Od ukupno zaprimljenih 2.883 zahtjeva za legalizaciju do sada je riješeno njih oko 2.400.

Naime, Zakon o legalizaciji nije predvidio situacije u kojima su se danas našli neki vlasnici objekta koji osim što su zidali bez dozvola to su činili i na tuđem, odnosno gradskom terenu.

Legalni graditelji - ovce?

Uglavnom je riječ o stambenim, te manjim dijelom pomoćnim objektima. Upravo u cilju da se razriješi ta problematika na zadovoljstvo vlasnika objekta i Grada Rovinja na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća upućena na prvo čitanje Odluka o postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa po ozakonjenju nezakonito izgrađenih građevina na zemljištu u vlasništvu Grada Rovinja.

Konkretno, ovom bi se odlukom trebalo riješiti ovo pitanje po sistemu "vuk sit i ovce na broju". Odnosno oni koji su gradili legalno i po zakonu mogli bi se upitati jesu li ovce. Vijećnicima je dana mogućnost da svoje prijedloge na račun prvog čitanja spomenute Odluke, dostave do 25. svibnja kako bi se na slijedećoj sjednici Vijeća, planiranoj za sredinu lipnja, Odluka ponovno našla na dnevnom redu. 

Ovrha kao posljednja opcija

Dakle, Grad predlaže da se vlasnicima objekta omogući kupnja zemljišta i to jednokratnom uplatom, odnosno obročno na 36 mjeseci. No, u tom će slučaju kupac platiti 25 posto cijene prije sklapanja ugovora o kupoprodaji, a ostalo tijekom mjeseci i uz obračun ugovorne kamate u visini od 5,05 posto godišnje. Za one pak, koji nemaju namjere niti žele kupiti gradsko zemljište ispod naknadno legaliziranih objekata, Grad će opet naplaćivati godišnju naknadu za korištenje zemljišta i to u visini od 20 posto procijenjene vrijednosti zemljišta. Ukoliko, ova Odluka naiđe na odobravanje vijećnika i Vijeća, vlasnicima objekta koji su izgrađeni na gradskom zemljištu, dat će se do 1. listopada mogućnost da odluče - kupiti ili plaćati naknadu. Za one pak najtvrđe tu je i mogućnost gradske ovrhe nad nekretninom. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter