Za debljanje odgovorne kalorije, ne sastav hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupni unos kalorija najodgovorniji je za debljanje a ne sastav hrane koji se može razlikovati po udjelu bjelancevina, pokazalo je americko istraživanje.

Istraživaci su utvrdili da su osobe na visokokaloricnoj prehrani uskladištile istu kolicinu sala bez obzira na udjel bjelancevina u prehrani, iako je skupina koja je bila na prehrani s najmanjim udjelom bjelancevina dobila najmanje na težini. No, upozoravaju istraživaci, to je zato što su uz takvu prehranu izgubili na mišicnoj masi.

Ranija istraživanja sugerirala su da je unošenje prekomjernih kalorija kod razlicitih ljudi dovodilo do razlicitog povecanja težine, a ostajalo je nejasno utjece li sastav prehrane na to kako tijelo skladišti višak unesenih kalorija.

Znanstvenici iz Louisiane angažirali su 25 zdravih mladih dobrovoljaca koji su tijekom višemjesecnog pokusa živjeli pod laboratorijskim nadzorom gdje su se i hranili. Nakon što su utvrdili koliko je svakom pojedinom ispitaniku potrebno kalorija da bi održao tjelesnu težinu lijecnici su im povecali dnevni unos za tisucu kalorija. Pri tome su bili podijeljeni u skupine s razlicitim unosom proteina pa su kod jednih bjelancevine cinile pet posto prehrane, kod drugih 15, a kod trecih 25 posto, odnosno unosili su dnevno 47 grama, 139 grama te 228 grama bjelancevina dnevno.

Nakon dva mjeseca svi su dobili na težini, iako ne podjednako jer su oni s niskim udjelom proteina u hrani dobili tek nešto više od tri kilograma dok su oni sa srednjim ili visokim udjelom proteina dobili oko šest kilograma. Ipak oni koji su jeli hranu s niskim udjelom proteina uskladištili su više od 90 posto viška kalorija u obliku sala gubeci pri tome na mišicnoj masi što znaci da su sve tri skupine uskladištile istu kolicinu sala, kažu znanstvenici u radu objavljenom u casopisu JAMA.

Strucnjaci kažu da iz toga proizlazi da stajanje na vagu nužno ne predstavlja dobar pokazatelj vrste težine koju dobijate niti je pokazatelj kvalitete prehrane jer rezultati skupine s niskim unosom proteina koja je najmanje dobila na vagi pokazuju da je izgubila na mišicnoj masi što nije zdravo.

"Vaga vas može prevariti da se na dobitku kad u stvari gubite", kaže voditelj istraživanja dr. George Bray te dodaje: "ako unosite previše kalorija, bez obzira na sastav prehrane, skladištit cete više sala".

"Ono što je važno jesu kalorije", komentirao je istraživanje dr. James Levine koji se bavi problemima pretilosti na Mayo klinici u Rochesteru, Minnestota i nije bio ukljucen u istraživanje.


Podijeli: Facebook Twiter