Za danas najavljena nova deložacija u Vodnjanu

Kuća u vlasništvu Grada Vodnjana nalazi se u Ulici Portarol (arhiva)
Kuća u vlasništvu Grada Vodnjana nalazi se u Ulici Portarol (arhiva)

Nakon prošlotjedne najavljene deložacije u starogradskoj jezgri Vodnjana, koja je bila odgođena u posljednji trenutak, danas bi trebala uslijediti još jedna deložacija iz kuće u vlasništvu Grada, u Ulici Portarol. Gradsku nekretninu, kako smo saznali, bespravno koristi obitelj Januzi, a deložacija bi trebala biti provedena po pravomoćnom rješenju pulskog Općinskog suda.

Grad Vodnjan je u više navrata pokušao naći rješenje ne bi li se deložacije spriječile, a budući da u gradskim nekretninama pretežno žive Romi, neki i po više desetljeća, predstavnici romske zajednice te Grada Vodnjana i Istarske županije prije nešto više od mjesec dana u Zagrebu su se sastali s delegatima državnih institucija.

Tada je bilo dogovoreno da će se prije dviju svibanjskih deložacija, koje su već tada bile najavljene, potpisati pismo namjere kojim će se na državnoj razini odrediti zadovoljavajuće alternativno rješenje za smještaj vodnjanskih Roma, čime bi se deložacije mogle odgoditi, no do toga nije došlo.

Kako nam je već ranije rekao gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, više puta je kontaktirao nadležne državne institucije, među njima i Agenciju za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), no nije bilo sluha za zadovoljavajućim rješavanjem problema i eventualnim nalaženjem alternativnog smještaja u nekoj državnoj nekretnini na području Istarske županije.

Lani u listopadu, podsjećamo, iz nekretnine u centru Vodnjana deložirana je obitelj Ademi temeljem pravomoćne presude u jednom od ukupno 14 parničnih postupaka koje je pokrenuo Grad Vodnjan zbog iseljenja stanara iz svojih nekretnina. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter