Za Dan grada pontonsko plivalište na Mornaru


Proteklih dana na kupalištu Mornar započela je gradnja pontonskog plivališta koje će služiti plivačkim i vaterpolskom klubu. Djelatnici kutinske tvrtke Montažer smola na obali Mornara spajaju cijevi od PEHD materijala, od kojeg će se izraditi pontonsko plivalište olimpijskih dimenzija 50x25 metara. Materijal od kojeg se izrađuje plivalište odlikuje čvrstoća i elastičnost, odnosno otpornost na udarce, a zahvaljujući vrlo glatkim stijenkama onemogućava stvaranje raznih naslaga.

Zbog dimenzija je produžena obala Mornara za otprilike metar i pol. Radnici su nam rekli da pontonsko plivalište planiraju porinuti do prvog dana svibnja te ga u dva-tri dana usidriti, nakon čega bi se moglo početi koristiti. Tako bi novo plivalište moglo biti otvoreno za Dan grada, 5. svibnja.

Na opasku pojedinih starosjedilaca na Mornaru da je uvala Valsaline pod jakim udarima nevremena te da pontonsko plivalište neće izdržati pod naletima valova i vjetra, radnici su nam rekli da su se naslušali ovakvih priča po cijelom Jadranu.

- Postavili smo ovakva plivališta uistinu na cijelom Jadranu, na mnogim otocima i svugdje smo čuli istu priču. Međutim, niti jedno naše postavljeno plivalište nikad nije pretrpjelo štetu, rekli su nam radnici Montažer smole.

Plivalište na Mornaru uređuje se prema Planu upravljanja pomorskim dobrom na području Pule za 2013. godinu, kroz koji Grad namjerava uložiti ukupno 3,5 milijuna kuna u pulsku obalu, a ta se sredstva prikupljaju od naknada za izdane koncesije i od koncesijskih odobrenja na pomorskim dobrima. Prije uređenja plivališta izrađena je geodetska podloga, a u posljednje je dvije godine održan niz konzultacija s predstavnicima različitih struka na kojima su se razmatrala različita rješenja koja bi osigurala optimalni način uređenja plivališta na Mornaru.

Za potrebe plivališta, kako smo naveli, prethodno se djelomično sanirala betonska obala sunčališta i dio mola. Gradska uprava već je obećala da će u drugoj fazi uređenja riješiti tribine, a razmišlja se i o nadstrešnici za zimske kupače. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter