Za daka prvaka još jedna placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosjecna hrvatska košarica za kolovoz iznosila je za cetveroclanu obitelj 6.724 kune te je bila 0,06 posto skuplja nego u srpnju. Košarica s istim artiklima, prema izracunu Nezavisnih hrvatskih sindikata, u Puli je iznosila 7.178 kuna, s tim da se najviše, 2.950 kuna, trošilo na prehranu.

Nezavisni hrvatski sindikati u prošlomjesecnu su potrošacku košaricu ukljucili i poseban dodatak pod nazivom "pocetak školske godine". Tako su izracunali da bi košarica s ukljucenim troškovima školskih udžbenika i ostale opreme za školu za obitelj s dvoje osnovnoškolaca u Puli bila teška cak 11.768 kuna. Za svaki udžbenicki komplet izdvojilo se u prosjeku 1.215 kuna za osnovnu školu i dvije tisuce za srednju.

Treba napomenuti da troškovi raznih rjecnika, CD-a, prirucnika i drugih pomagala, cija se cijena krece od sto do petsto kuna, nisu uracunati u osnovni trošak školskih knjiga. Ovakva prosjecna košarica na razini države iznosila je 11.314 kuna, s tim da je pokrivenost košarice bila oko 48 posto.

Kako napominju iz Sindikata, upravo je za osnovnoškolce izražen velik trošak koji se uglavnom odnosi na pribor, torbu, pomagala, dresove i druge artikle, kojih je više, a i više se troše. Potrebe su, naravno, najvece kod prvašica. Kod svih je školaraca, ma koji razred pohadali, povecan trošak za odjecu i obucu.

Prosjecna košarica za obitelj s dvoje srednjoškolaca iznosila je 12.214 kuna, a pokrivenost košarice oko 45 posto. Ona pulska skuplja je za gotovo petsto kuna, odnosno iznosi cak 12.668 kuna. Iz NHS-a napominju da je prosjecna pokrivenost placom kod srednjoškolaca najmanja, i upravo je u takvim obiteljima najvece opterecenje. Iako su potrebe što se tice pribora, dresova i drugih pomagala manje (oko 745 kuna), udžbenici za srednju školu su skupi te kompleti koštaju oko dvije tisuce kuna.

Prema izracunima, košarica za obitelj s jednim osnovnoškolcem i jednim srednjoškolcem iznosila bi u Puli 12.218 kuna. Vecina obitelji, uz ove, ima i stalne troškove za izvanškolske aktivnosti svoje djece jer skoro i nema djeteta koje u njih nije ukljuceno, bilo da je rijec o ucenju stranih jezika, ritmici i plesu, glazbi, izvanškolskim sportskim aktivnostima ili dodatnim podukama iz nekih predmeta, što su najcešce, ali i najskuplje izvanškolske aktivnosti.

Racunalo za djecu i dalje je potreba svake obitelji, za što treba izdvojiti najmanje 2.300 kuna, a za nešto kvalitetnije izmedu cetiri i pet tisuca kuna.

One obitelji cije dijete ove godine ide na maturalno putovanje dodatno su potrošile oko cetiri tisuce kuna, s tim da u cijenu nisu uracunati izleti, razne ulaznice i polog u hotelu u slucaju oštecenja inventara, za što djetetu dodatno treba oko 300 eura džeparca. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter