Za "čudotvorni" medicinski aparat izdvajaju i 10.000 kn


Zasigurno nema onog tko barem jednom nije dobio telefonski poziv na prezentaciju nekog proizvoda, besplatnu večeru ili nagradno putovanje. Brojni su shvatili da se radi o nekoj vrsti obmane, no podosta je onih koji se još uvijek odazivaju. Ne samo to, već se hvataju za novčanike i kupuju razne proizvode. Najčešće su među takvima pripadnici treće životne dobi, a posebno, logično je, slabi su na prezentacije koje se tiču zdravlja.

O jednoj takvoj nas je prezentaciji za kupnju medicinskog aparata obavijestila čitateljica iz Fažane (podaci poznati redakciji) koja ima znanja iz medicine, ali je ostala zapanjena naivnošću okupljenih. "Nakon telefonskog poziva na pregled i prezentaciju medicinskog aparata koji radi po principu magnetske rezonance, otišla sam na dogovoreni termin. Rečeno mi je i da ću osim prezentacije dobiti i medicinski nalaz. Znajući da se danas nude razne alternative u liječenju, zainteresiralo me o kakvom se nalazu radi.

Seminar koji je organizirala varaždinska tvrtka potrajao je tri i pol sata. Pokušala sam naknadno kontaktirati tu tvrtku, no to je nemoguće", kaže naša čitateljica i nastavlja priču. "Bilo nas je tridesetak, a odmah na početku obavili su nam takozvani dijagnostički pregled - primili smo neke metalne ručke na temelju čega sam dobila indeks vanjske i unutarnje masnoće, što mi je već bilo sumnjivo. Vanjska masnoća prema tom bi nalazu trebala ukazivati na pretilost, a unutarnja na masnoću oko organa. Kasnije sam vidjela da je svima crvenom bojom naznačeno nekakvo odstupanje. Potom nam je predavač, koji se predstavio kao medicinski menadžer, a pričao je na češkom jeziku, rekao da stižu iz Daruvara. Imao je i pravnika koji je bio u ulozi njegova prevoditelja te dvije žene u bijelim kutama."

"Moj je interes rastao kad nam je rečeno da će nam napraviti analizu koja inače košta 800 kuna i to na specijalnom aparatu s magnetom. Radi se o malenom aparatu koji ima nešto metalno gdje se stavi ruka, zatim se nešto uključi i nakon tri minute isprintan je nalaz. Tada su započeli s prezentacijom aparata koji izgleda poput trodijelnog ležaja koji se uključi i šalje elektromagnetske valove za bolest koju se želi liječiti. Cijena se još uvijek ne spominje. No, zanimljivo je što se zapravo djelotvornost ovog aparata ne može provjeriti budući da se prilikom terapije ništa ne osjeća", kaže nadalje naša sugovornica.

No, cijela je priča uvjerljiva, posebno starijoj populaciji, a upravo su takve, starije i prilično nemoćne osobe prisustvovale prezentaciji. Dobar je to aparat za rješavanje problema s cirkulacijom, dijabetes, rečeno je, dakle sve što ljudi u toj dobi žele čuti. Tada je spomenuta i njegova cijena - 30 tisuća kuna. Ali, nadovezali su se odmah, ukoliko ste zainteresirani, pojedinačno će s vama razgovarati agenti, te ćete upravo vi ostvariti posebne povlaštene ponude, odnosno popuste, kaže naša sugovornica i dodaje da se i ona javila, dobila kartončić, i u pauzi razgovarala s agentom. "Aparat košta 30 tisuća kuna, ali vi ćete gospođo dobiti popust od 19 tisuća, odnosno u konačnici, za deset tisuća kuna", rekao je agent našoj čitateljici koja je dodatno bila u čudu jer joj je rečeno i to da odluku treba donijeti odmah! (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter