Za cistu vodu 700 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U doba kad se na svako zaduženje države gleda s oprezom, Hrvatske vode prošlog su tjedna objavile poziv na nadmetanje za nabavu dugorocnog kunskog kredita u iznosu od milijardu i 30 milijuna kuna, s valutnom klauzulom u eurima.

Iz dokumentacije o objavi javnog natjecaja nije bila vidljiva svrha tolikog zaduženja Hrvatskih voda, no Jadranko Husaric, generalni direktor tog javnog poduzeca, pisano nam je objasnio da je rijec o sredstvima potrebnim za izgradnju uredaja za procišcavanje, objekata za obranu od poplava i projekata u oblasti vodoopskrbe i odvodnje, koji ce svi biti izgradeni u roku od godinu dana.

- Kreditna sredstva tražimo da bismo mogli izgraditi objekte koje bismo inace, s obzirom na raspoloživa sredstva, gradili iduce cetiri godine. Radi se o projektima koji imaju gradevinske dozvole, dakle objektima koji su predvideni za gradnju u više godina, za koje su vec raspisani i provedeni natjecaji, a samo je falilo novca da se završe, navodi se u odgovoru Husarica.

Raspisivanje nadmetanja za nabavu kredita teškog milijardu kuna Hrvatske vode provele su po zaduženju Vlade, u kojoj se smatra da ce ta sredstva pružiti poticaj gospodarstvu ne samo u podrucju vodnog gospodarstva, vec i šire. Što se tice raspodjele milijardu i 30 milijuna kuna, na projekte vodoopskrbe bit ce utrošeno 210 milijuna, na izgradnju uredaja za procišcavanje voda 700 milijuna, a na lateralne kanale za obranu od poplava 120 milijuna kuna.

- Intenziviranje i nastavak ubrzane realizacije tih projekata dat ce poticaj gospodarstvu, naravno, sve u korist naših gradana koji ce dobiti viši standard zaštite, kao i viši komunalni standard, objašnjavaju u Hrvatskim vodama.


Podijeli: Facebook Twiter