Za čisti zaljev predstoji spajanje Uljanika na obalni kolekt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnjom obalno kolektora i pratećeg kanalizacijskog sustava završen je višegodišnji, 240 milijuna kuna vrijedan projekt kojim se riješio problem kanalizacijske odvodnje u Pulski zaljev. Njegova izgradnja bila je osnovni preduvjet za realizaciju namjere da se pulski život vrati moru, karakteristici svakog mediteranskog grada.

- Donedavno se u pulsku luku izravno izlijevalo više od 500 kubika nepročišćenih otpadnih voda dnevno, a izgradnjom kolektora smanjilo se onečišćenje mora, zaštićeni su pulski bunari pitke vode i poboljšana je efikasnosti sustava odvodnje. Tijekom posljednjih godinu dana ispitivanja mora potvrdila su poboljšanje njegove kvalitete, odnosno čistoću mora čemu svjedoče i povratak ježeva te nedavno čak i jednog delfina u pulsku luku. Od strane ovlaštenog laboratorija redovito se vrši uzorkovanje vode u samom Šijanskom kolektoru, kod hotela Rivijera, i rezultati pokazuju da su sanitarne otpadne vode iz kolektora uklonjene", kaže direktor Pragrandea Igor Stari.

No, iako su se izgradnjom obalnog kolektora duž rive eliminirala dotadašnja 42 kanalizacijska ispusta koji su cijelo stoljeće onečišćavali akvatorij pulske luke, još uvijek nisu svi eliminirani. Naime, situacija se duž brodogradilišta Uljanik nije promijenila i tek predstoji izgradnja kojom će se baš svi kanalizacijski ispusti koji su desetljećima zagađivali Pulski zaljev usmjeriti u obalni kolektor.

- Ispuštanje otpadnih voda u okoliš od strane gospodarskih subjekata zakonski je regulirano vodopravnom dozvolom, koju izdaju Hrvatske vode. Pojedinačnim vodopravnim dozvolama definirani su rokovi priključenja na sustav odvodnje, a njihovo poštivanje kontrolira vodopravna inspekcija. Izgradnjom obalnog kolektora svi gospodarski subjekti, duž obalnog kolektora, u obvezi su priključiti se na njega, čime se ispuštanje otpadne vode kroz obalne ispuste zaustavlja. ACI marina na rivi, Tvornica cementa i područje Carinske zone Luke Pula imaju izgrađenu sanitarnu odvodnju i spojeni su na obalni kolektor. Područje brodogradilišta Uljanik ima najrašireniju mrežu odvodnje te je pred Uljanikom najzahtjevniji zahvat prespajanja na obalni kolektor, pojašnjavaju direktor Stari.

Za sada je upravna zgrada pulskog brodogradilišta u Flacijusovoj ulici već spojena na obalni kolektor, a u tijeku je, kako ističu iz Pragrandea, prespajanje dijela područja Uljanika preko UTP-a na kanalizaciju u Polikarpovoj ulicu gdje je izgrađen priključak. Usto je izgrađena i crpna stanicu na Otoku koja je u fazi opremanja kako bi se pustila u pogon i preusmjerila sanitarna odvodnja Otoka na obalni kolektor.

 

- Za područje Uljanika između Arsenalske ulice i mora u postupku je dorada projektne dokumentacije za prespajanje, te se i njegovo rješavanje očekuje u narednom razdoblju. U najkraćem roku stoga, očekuje se spajanje većine objekata na novoizgrađeni obalni kolektor, najavljuju iz gradskog trgovačkog društva koje brine o odvodnji.

No, nisu ispusti u brodogradilištu jedini koji još uvijek onečišćuju pulsku luku. Kako govore iz Pragrandea, od ispusta gradske kanalizacije preostalo je još spojiti na obalni kolektor kanalizaciju područja Pragrande i ispusta Tivoli u Vallelungi za što postoji projektna dokumentacija.

- Uz prespajanje, izgradit će se novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda minimalno drugog stupnja pročišćavanja te rekonstruirati i proširiti sekundarna kanalizacijska mreža u dijelovima grada koji sada nemaju kanalizacijsku mrežu, čime će više od 95 posto građana imati pristup kanalizacijskog mreži. Projekt će se realizirati putem pomoći bespovratnih sredstava EU fondova. Do same izgradnje razdjelnog sustava kanalizacije u kanalu Pragrande, obavit će se privremeno preusmjeravanje tokova čime će se smanjiti količine otpadnih voda koje se ispuštaju u more na ispustu Pragrande, zaključuje direktor Pragrandea Igor Stari. (Goran ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter