Za čišće porečko priobalje 49,7 milijuna eura

Budući izgled pročistača u Vrsaru kod Petalona
Budući izgled pročistača u Vrsaru kod Petalona

Najvećim projektom u povijesti grada nazvao je jučer porečki gradonačelnik Edi Štifanić projekt "Poreč - sustavi odvodnje i uređaji za pročišćavanje otpadnih voda" za koji je Europska komisija odobrila sufinanciranje s 49,7 milijuna eura iz strukturnih fondova EU-a.

- Ovaj projekt u suštini znači čisto more, jer kanalizacija neće završavati u tom našem najvažnijem prirodnom resursu. Osim toga, pročišćena voda koristit će se za zalijevanje zelenih i hortikulturnih površina, kaže Štifanić.

Ukupna vrijednost porečkog projekta iznosi 67,2 milijuna eura, a oko 17,5 milijuna osigurat će se iz nacionalnih izvora.

Projektom se planira izgradnja i rekonstrukcija mreže komunalnih otpadnih voda u dužini od oko 80 kilometara, čime bi se dodatno priključilo novih 6.300 korisnika, te izgradnja četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području Grada Poreča i općina Tar- abriga, Funtana i Vrsar, koji će pružiti treći stupanj pročišćavanja. Realizacija i stavljanje u funkciju sustava očekuje se do početka 2016. godine. U projekt izgradnje i rekonstrukcije otpadnih voda i pročistača porečkog priobalja krenuli su Poreč i općine, a poslove će voditi komunalno poduzeće Usluga.

Sredstva iz Kohezijskog fonda su, kako je objavljeno na dan ulaska Hrvatske u EU, odobrena i Osijeku, također za proširenje i poboljšanje kanalizacijskog sustava. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter