Za butove lako, a za ostalo se proizvođači moraju sami snaći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Edukacijskom gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu održan je radni sastanak istarskih pršutara te predstavnika AZRRI-ja, županijskog Odjela za poljoprivredu i Udruge senzornih analitičara Gustus s predstavnicima tvrtke Tinjanski gudin koja je nedavno obnovila proizvodnju svinja na farmi u Brečevićima, i tvrtke Fanon iz Petrijanca, specijalizirane za proizvodnju hrane za ishranu tovnih svinja.

Razgovaralo se o pokretanju proizvodnje svinja u Istri za proizvodnju istarskih pršuta. Vlasnici farme u Brečevićima izvijestili su da u probnom tovu imaju stotinu teških svinja za pršute, da godišnje mogu povećavati proizvodnju za po stotinu komada, a od pršutara traže naputak o ishrani svinja prema uvjetima koje propisuje specifikacija o zaštiti istarskog pršuta europskom oznakom izvornosti. Problem zbrinjavanja ostatka svinjskog mesa osim butova, koji su jedini potrebni pršutarima, uzgajivači trebaju sami riješiti na tržištu, jedan je od zaključaka ovog sastanka, uz dogovor da se preporuke o ishrani svinja potraže kod certifikacijske kuće koja nadzire proizvodnju zaštićenih istarskih pršuta, da se istarskim pršutarima pripremi probna serija butova kako bi se provjerila kvaliteta sirovine, te da se potraži klaonica koja bi klanje i obradu svinja s farme u Brečevićima mogla obaviti bez gubitaka koje izazivaju unutrašnja krvarenja izazvana električnim omamljivanjem i lomovi kostiju zbog neadekvatnih šurilica. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter