Za buduću Fažansku žilu kucavicu dva milijuna kuna

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Od 12,5 milijuna kuna, koliko je težak Program gradnje komunalne infrastrukture Općine Fažane za ovu godinu, više od dva milijuna odnosi se na rekonstrukciju, gradnju, opremanje i izvlaštenja u Ulici Matija Vlačić. Cifra ne treba čuditi s obzirom da se od te ulice očekuje da postane žila kucavica, pa i obilaznica, koja bi gusti promet, posebno u ljetnim mjesecima, udaljila od strogog središta Fažane. Naime, Ulica Matije Vlačića, kada u budućnosti bude funkcionirala kao cjelina, trebala bi povezivati Vodnjansku cestu, sjeverno od središta Fažane, s Puljskom cestom, u nastavku Fažanske, na ulazu u mjesto iz pravca Valbannona.

Gotovo do sredine veljače

No, do tada puno je posla - i po pitanju gradnje, ali i po pitanju projektiranja i izvlaštenja. U dva od tri dijela ceste treba otkupiti zemljište na trasi prometnice, da bi imala dovoljno prostora za odvijanje kolnog i pješačkog prometa, a samo je središnji dio vlasnički čist.

Nedavno je u tom dijelu, koji se proteže od Puta sv. Elizeja do Galižanske ceste, počela izgradnja prometne površine, a što će uključivati i gradnju oborinske odvodnje. Uoči početka radova u ulici koja se proteže stambenim naseljem s brojnim obiteljskim kućama, iz Općine smo čuli predviđanja da bi zahvati trebali biti gotovi do sredine veljače. Programom gradnje za kolnik dug 263 metara planirano je izdvojiti 920 tisuća kuna, a cesta će sadržavati i nogostup s obje strane te 19 parkirnih mjesta.

Riješiti pitanje vlasništva

Još 270 tisuća kuna izdvojit će se za 270 metara dugu odvodnju, koja će se spajati na postojeći kanal na Galižanskoj cesti. Taj će dio ulice dobiti i novu rasvjetu, točnije četiri rasvjetna tijela, a u predviđenoj investiciji od 300 tisuća kuna uračunato je i izmještanje postojećih stupova. Nastavak radova od lokacije budućih POS-ovih stanova prema Puljskoj cesti, kao i na drugoj stani ulice prema Vodnjanskoj, morat će pričekati neku drugu fiskalnu godinu - nakon što se izvlasti potrebno zemljište treba i planirati novi iznos za nastavak radova.

U donjem dijelu ceste riječ je o četiri parcele u vlasništvu tri fizičke osobe, ukupne površine 80-ak kvadrata, dok na sjevernom dijelu radove koči parcela od oko 800 kvadrata u vlasništvu jedne osobe. Nekako i u skladu s omjerom površina, za otkup prvog djela Općina planira izdvojiti 130 tisuća, a za drugog 530 tisuća kuna. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter