Za Brijuni rivijeru treba 895 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 13,85 milijardi eura, odnosno više od sto milijardi kuna vrijedno je 30 investicija koje je Vlada u cetvrtak oznacila projektima od interesa za Hrvatsku. U podrucjima energetike, turizma, prometne infrastrukture i vodnog gospodarstva vecina je projekata odavno poznata, tek je pokoji nov i osim javnih poduzeca ukljucuje i lokalne zajednice i privatni sektor.

No, svima je zajednicko to da Vlada nije odredila kako ce se financirati ni u kojem razdoblju trebaju biti završeni. Tek su javna poduzeca koja su, osim u turizmu, nositelji projekata dužna u roku od 20 dana Vladi dostaviti plan financiranja i dinamiku izgradnje. U turizmu ce pak iza projekata stajati država i lokalne vlasti, koje bi u roku od mjesec dana trebale prikupiti ponude investitora i zatim ih dostaviti Vladi.

U turizmu je najvredniji projekt "Brijuni rivijera", za ciju realizaciju treba 895 milijuna eura, a pojedinacno je to izgradnja pruge Rijeka - Karlovac - Zagreb - granica s Madarskom, koja bi u konacnici trebala koštati 3,65 milijardi eura ili oko 27 milijardi kuna. Vlada je u igru vratila i osporavani Pelješki most, što ce državu stajati 320 milijuna eura.

- Tako se osigurava teritorijalni kontinuitet ne samo Hrvatske nego i cijelog schengenskog prostora. Dogovorili smo izuzeca za odredene vrste prometa kroz neumski koridor, no ulaskom u EU koze, ovce, krave i konji morat ce trajektom na Pelješac, objasnio je argumente za gradnju mosta glavni državni pregovarac Vladimir Drobnjak.

Vlada je najavila i da ce 5. listopada raspisati natjecaj za prodaju 10 bivših vojnih nekretnina, a ponovit ce se i onaj za bivšu politicku školu u Kumrovcu.


Podijeli: Facebook Twiter