Za Božić oblačno, od petka olujna bura

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Prema dostupnim prognozama vremena, koje nam je ustupio Petar Radovan, predsjednik udruge IstraMet, do Božića, ali i na sam Božić očekuje nas većinom oblačno vrijeme uz mjestimičnu maglu i sumaglicu. Temperature zraka bit će ujednačene, a kretat će se između 7 i 11 stupnjeva Celzija.

- U petak stiže brza hladna fronta uz prolazno naoblačenje, te jaku i olujnu buru. Na Ćićariji i Učki iznad 600 metara nadmorske visine bit će prolaznog snijega, a na ostatku područja kiše. Ne očekuju se veće količine oborina. Već sredinom dana s burom slijedi postupno kidanje naoblake i razvedravanje. Temperature zraka osjetno će se sniziti, naročito u subotu kada će se usprkos pretežno sunčanom vremenu vrijednosti kretati između 4 i 7 stupnjeva, ističe Radovan i dodaje da će dojmu hladnog vremena doprinositi bura koja će sredinom petka imati i orkanske udare.

Vikend će biti hladan i suh i proteći u znaku djelomice sunčanog i hladnog vremena. Jutarnje temperature zraka kretat će se između -7 stupnjeva Celzija u unutrašnjosti do 0 stupnjeva uz obalu, dok će dnevne vrijednosti također ostati niže od prosjeka, odnosno u okvirima onih subotnjih. Bura će postupno oslabiti, posebice u Istri, dok će na Kvarneru i dalje biti jaka. Tijekom nedjelje očekuje se porast naoblake, a ubrzo zatim i nove oborine.

- Početak novog tjedna, prema većini prognostičkih modela, donosi prolazno naoblačenje uz novo jačanje bure. No za prognozirati intenzitet i agregatno stanje oborina još je prerano, iako bi prema dijelu modela, malo snijega moglo pasti i u nižem području. Zadržat će se razmjerno hladno vrijeme, ističe na kraju Radovan. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter