Za bolje ocjene roditelji moljakaju i prijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako prosvjetari o tome nerado govore, što zbog srama, što zbog nastojanja ravnatelja da se takvi slucajevi zataškaju unutar školskih zidova, nije rijetkost da su nastavnici izloženi raznoraznim pritiscima i verbalnim poniženjima, pa cak i fizickim napadima svojih ucenika i njihovih roditelja.

Primjer toga je i nedavni slucaj Osnovne škole Ivana Merza u Zagrebu gdje su krajem svibnja organizirali prosvjed da bi javnost upozorili na sve ucestalije napade kojima su izloženi putem društvenih mreža, ali i unutar ucionica.

Pod najvecim su stresom nastavnici na kraju školske godine pa ne cudi da Pravilnik o ocjenjivanju iz 2010. uvodi zabranu roditeljima da informacije o ocjenama traže u tjednu prije završetka školske godine, koji je jucer upravo poceo.

No, predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipic upozorava da na papiru to lijepo zvuci, ali se u praksi ne poštuje pa ne cudi stoga da je od 2.400 slucajeva nasilja zabilježenih u školama u 2011. cak 400 bilo nad nastavnicima.

Ravnatelji i ucitelji nekoliko istarskih škola s kojima smo razgovarali kažu da su ipak u manjini oni roditelji koji su skloni moljakati ili cak im otvoreno prijetiti ne bi li ispravili negativnu ocjenu ili povisili prosjek njihovu djetetu.

- Oko 95 posto roditelja redovno dolazi u školu na informacije i oni su upoznati s ocjenama svoje djece, a oni koji sada dolaze i koji se bune, to su oni isti koji se cijelu godinu nisu brinuli za svoje dijete, no njih je zanemarivo malo i takvi su slucajevi sporadicni, kazala je ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli Ljiljana Radoš. U ovoj su obrazovnoj ustanovi uveli nesvakidašnju i hvalevrijednu praksu da na informacije roditelji dolaze u pratnji djece.

- Na taj nacin smo drasticno smanjili moguce nesporazume, sprijecili sukobe i krive interpretacije koje mogu nastati kad roditelj od ucenika cuje samo njegovu stranu price, kazala je Radoš. (Piše Maša JERIN)

VIŠE O OVOJ TEMI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.

Podijeli: Facebook Twiter