Za blendanje 2.000 kuna kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti cestovnog prometa "obznanjen rat" onima koji ne ciste snijeg sa svojih automobila, u javnost su procurili još neki prijestupi za koje ce se placati itekako visoke kazne.

Medu njima je i ono što nazivamo "solidarnost medu vozacima", odnosno upozorenje pomocu svjetala da ce se pred vama uskoro naci policijska kontrola. Tako cemo blendanje od sada placati 2.000 kuna.

Onaj, pak, koji ne ocisti snijeg s automobila platit ce za to kaznu od 700 kuna.

Pretjecanje je posebno kategorizirano, baždareno na kaznama od 3.000 kuna, bilo da ste stisnuli gas i krenuli u tunelu, na mostu, na pješackom prijelazu, zaustavnom traku ili jednostavno krenuli pretjecati omrznutu kolonu pred sobom. Jednako iznosi i kazna za oduzimanje prednosti i ulazak u škare.

Od 5 do 15 tisuca kuna placat ce se, pak, vožnja pod lijekovima s istaknutom zabranom konzumacije u vrijeme upravljanja vozilom, jednako i za droge ili za one koji vole voziti autocestama u krivom smjeru. Tko ne plati, može i u zatvor 60 dana.

Prema rijecima nacelnika Odjela za sigurnost prometa MUP-a Borisa Orlovica, cilj novog Zakona je smanjivanje broja prometnih nezgoda i broja poginulih na cestama.

A tu ce možda i važnija novost tek uslijediti. U suradnji s Hrvatskim autocestama pokrenut je pilot-projekt postavljanja videokamera kojima ce se evidentirati brzina kretanja vozila, registarske oznake, a onda i automatski naplacivati kazne koje ce stizati na kucnu adresu sa slicicom kao dokaznim materijalom prijestupa.


Podijeli: Facebook Twiter