Za blagdane suho i suncano

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema ocekivanju i prema ranijim najavama, nastavlja se ugodno, suncano i suho proljece. Vec se sada, na polovici proljeca, može lako zakljuciti da Istri prijeti još jedna rana proljetna suša. Od pocetka travnja palo je tek dvadesetak litara kiše po cetvornom metru.

Još je zanimljivije da su od pocetka mjeseca svi dani bili suncani. Ono malo kiše što je palo brzo se isušilo, bura i visoke temperature to su dodatno pospješile.

Posljednjih je godina travanj sve topliji i sušniji, sve pokazuje da ce to biti i ovogodišnji, koji bi po broju suncanih dana mogao biti i najsuncaniji uopce. Možemo se prisjetiti nedavne 2007. godine, u kojoj tijekom travnja uopce nije bilo kiše i bio je po svemu slican ovogodišnjem.

Prema trenutnim prognozama vremena, nema izgleda da bi se vremenske prilike uskoro mogle znacajnije promijeniti. Na vrijeme ce i dalje utjecati visok tlak zraka koji ce podržavati stabilno, suncano i suho vrijeme. Temperature ce i dalje postupno rasti, najviše ce se vrijednosti kretati oko 25 stupnjeva. U porastu ce biti i jutarnje temperature, samim time i opasnosti od proljetnog mraza sve su manje.

Kako su pred nama blagdanski dani, važno je spomenuti da se i tijekom tih dana na podrucju Istre ocekuje suho, suncano i ugodno proljetno vrijeme. Kako se bliži i kraj travnja, sve je izglednije da se neke znacajnije promjene vremena nece dogoditi ni do kraja mjeseca. Bit ce to još jedan izuzetno suncan i suh pocetak proljeca i najava skorog dolaska ljeta.

Suhi i topli travanj sigurno ce pridonijeti nestabilnijem vremenu tijekom svibnja i lipnja. Jace proljetne oluje mogle bi uskoro zaprijetiti, do tada ima još dosta pa ne preostaje ništa drugo nego uživati u ugodnom proljecu.


Podijeli: Facebook Twiter