Za blagdane stiže 40 tisuca Slovenaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što se i najavljivao, Istra ce za ove uskrsne blagdane imati više turista nego lani i to za 15-tak posto, prije svega zbog toga jer Uskrs kasno pada, a time je i mogucnost da bude lijepo vrijeme veca.

Kako kaže direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic, najviše se ocekuje naših susjeda Slovenaca koji ce Uskrs produžiti do prvomajskih praznika, tim više što izmedu ova dva blagdana Slovenci imaju i državni praznik Dan oslobodilne fronte.

Stoga se ocekuje da ce u Hrvatsku nahrliti oko 80 tisuca slovenskih turista, od cega ce polovica boraviti upravo na istarskom poluotoku.

- Ocekujemo da ce za ove blagdane u Istru doci oko 85 tisuca turista, od cega 75 otpada na goste koji ce boraviti u objektima velikih hotelskih kuca, dok ostatak otpada na privatni smještaj, male obiteljske hotele i ostalo. Glavni razlog tako dobrim brojkama je kasni Uskrs, ali nakon toga slijedi svibanjska rupa buduci da onda ne pada niti jedan praznik.

Medutim, tada se u Istri organizira nekoliko velikih evenata za koje ocekujemo da ce dovesti turiste na Poluotok poput Vinistre. Isto tako u Porecu se organizira glazbena manifestacija Musikstadl koja bi trebala dovesti velik broj Nijemaca, a i ostali gradovi organiziraju manifestacije, optimistican je celni covjek TZ-a.

Kako "zakrpati" svibanjsku rupu i zapravo ublažiti prognoze loše predsezone, dosjetio se njemacki organizator putovanja ID Riva Tours iz Muenchena koji je specijaliziran posebno za Istru i koji zbog svojih posebnih programa, ali i dodatnog truda ima bolje brojke nego lani.

- Kada Bavarcu kažete Istra, prvo mu na pamet padne godišnji odmor, a kada mu kažete Gardensee, pada mu na pamet izlet. Ja bih htio da Bavarcima, kada kažete Istra, na pamet padne i vikend jer mi smo im blizu i trebali bismo to više iskoristiti, posebno u vrijeme pred i posezone, veli celni covjek ID Rive Selimir Ognjenovic Ognjenovic.

To on vec duže vrijeme i pokušava uvodeci posebne ponude za boravak na Poluotoku poput aktivnog odmora, biciklizma, pješacenja, dolaska vlakom i slicno. U predsezoni, odnosno do 11. lipnja u Hrvatsku dovodi izmedu 13 i 15 tisuca turista, što grupe, što na krstarenja svojim jedrenjacima, ali i u drugim aranžmanima, a prve grupe vec su pocele dolaziti pocetkom travnja. 


Podijeli: Facebook Twiter