Za bijele zube grickajte mrkvu i jabuku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stomatolozi naglašavaju kako je nakon postupka izbjeljivanja zubi važno paziti što se jede, jer odredene namirnice pomažu održati bjelinu, dok s druge strane postoji hrana koja lako ostavlja tamne mrlje na zubima.

Tvrdo voce i povrce poput jabuka, mahuna, cvjetace, mrkve i celera djeluje povoljno jer njihovim žvakanjem dolazi do "ribanja" zubi. Dodatno, ove namirnice poticu lucenje sline koja neutralizira kiselinu i štiti zube.

Mlijeko i mlijecni proizvodi koji obiluju kalcijem, takoder pomažu održati zube bijelima. Mlijecna kiselina cuva zube od kvarenja, a tvrdi sirevi dodatno pomažu jer mogu ukloniti ostatke hrane.

Za bijele zube valja, pak, izbjegavati hranu i ostale proizvode koji ostavljaju mrlje poput duhana, umaka od soje, gaziranih pica, crnog i bijelog vina te borovnica.

Iako izbjeljivanje zubi kozmetickim postupcima kod zubara ili upotrebom kucnih proizvoda za izbjeljivanje doista cini zube bijelima, ono ipak može ostaviti odredene posljedice. Kratkotrajne posljedice ukljucuju osjetljivost zubi dok se mogu javiti i dugotrajne kao što je erozija zubne cakline, stoga se prije izbjeljivanja zubi posavjetujte sa stomatologom.


Podijeli: Facebook Twiter