Za bespravni ulazak u šumu kazne i do 30.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajednička suradnja predstavnika Hrvatskih šuma, Uprave šuma Podružnice Buzet, predstavnika šumarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede, predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova u Istarskoj županiji, predstavnika jedinica lokalne samouprave Grada Buzeta i Općine Oprtalj te predstavnika Udruge tartufara "Istra", dogovorena je uoči početka službene sezone bijelog tartufa u cilju sprečavanja nezakonitih radnji, odnosno bespravnog ulaska u šumu.

Treba zaštititi staništa tartufa

Osim redovnih kontrola lugarskog osoblja organizirat će se i akcije uz potporu policije i šumarske inspekcije. Prema Zakonu o šumama, predviđene kazne za prekršitelje kreću se od 3.000 kuna do 30.000 kuna, ali glavni cilj nije kažnjavanje već reguliranje problematike tartufarenja, a u konačnici zaštita i očuvanje staništa tartufa s obzirom na veliki broj tartufara u šumama čime su opterećena prirodna staništa ove vrijedne gljive.

Aleksander Krt, načelnik oprtaljske općine na čijem je području veći dio Motovunske šume kao najpoznatijeg staništa tartufa, kaže da podržava ovakve mjere.

- Tartufarstvo nije samo prihod već i način života i zbog toga treba poštovati tradiciju i običaje te zaštititi staništa tartufa s ciljem da ta tradicija opstane i dalje. Podržavam sve mjere i aktivnosti nadležnih službi da se za one koji to ne razumiju uvede red jer se pravila moraju poštivati, izjavio je Krt te uputio apel tartufarima da se pridržavaju zakonskih odredbi.

 - Cilj mjera koje smo dogovorili je da se prije svega zaštiti oko 95 posto tartufara koji svoju djelatnost obavljaju u skladu s važećim pravilnicima. Drago mi je da je do tog sastanka došlo i iz razloga što su predstavnici državne inspekcije imali priliku čuti problematiku i neusklađenost zakonskih akata te što je kod svih sudionika sastanka bila prisutna svijest da treba što više preventivnim i edukativnim metodama spriječiti daljnja uništavanja staništa, izjavio je Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta - grada tartufa. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter