Za besplatnu pravnu pomoc treba pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoci primjenjuje se manje od dvije godine, ali je o potrebi njegovih izmjena vec ukazala i delegacija Europske komisije u Hrvatskoj. U provedbi ovog zakona dosad je najviše novca iz državnog proracuna potrošeno na obrazovanje i ekipiranje ureda državne uprave u županijama, koji izdaju uputnice za korištenje besplatne pravne pomoci (BPP).

Od 1. veljace 2008. u iducih godinu dana u Hrvatskoj su odobrena samo 3.182 zahtjeva, izdana je 2.191 uputnica, isplaceno 78 tisuca kuna za pruženu besplatnu pravnu pomoc i obracunato, na temelju nerealiziranih uputnica, još 1,2 milijuna kuna. Ista statistika kaže da je u Istri u istom razdoblju zaprimljeno 118 zahtjeva, odobreno 54, a temeljem 41 realizirane uputnice isplaceno 590 kuna te rezervirano još 19.837 kuna - sve odvjetnicima.

Kako ta prica izgleda u stvarnom životu? Zakon bi trebao omoguciti dostupnost pravne pomoci svima. Primjerice, ako ste polupismena osoba koja živi u udaljenom selu, živite od onoga što uzgojite na svojoj zemlji ili od socijalne pomoci, a život vam je složio, na primjer, ogroman racun za zbrinjavanje otpada (koji, usput receno, iz vašeg sela ne odvoze), što cete uciniti?

Kupiti autobusnu kartu i krenuti se žaliti u komunalno poduzece. Otpilit ce vas, možda, po kratkom postupku - racun morate platiti pod prijetnjom ovrhe. Ako znate da postoji centar za socijalnu skrb pa podete k njima, u najboljem slucaju cete otkriti da imate pravo na besplatnu pravnu pomoc, ili ce vas uputiti nekoj nevladinoj udruzi koja ce vam to otkriti. Možda ce vam se netko smilovati pa ce vam isprintati obrazac zahtjeva za pružanje BPP-a.

Ali, ako vam ne pomognu ispuniti ga, papir ce biti uzalud potrošen. To su cetiri stranice pitanja (prvo ih je bilo 14, a potom sedam). Osim što morate znati za koju "pravnu stvar" tražite pomoc i koju vrstu pravne pomoci tražite, morate odgovoriti na niz "statusnih pitanja" o imovinskom stanju: s potvrdama o prosjecnim mjesecnim dohocima, primicima od samostalnog rada za sve clanove kucanstva, površini stambenog prostora, nekretninama, pokretninama… Za to trebaju potvrde iz centra za socijalnu skrb, porezne uprave, gruntovnice i slicno.



Ružica Mitrovic-Maurovic iz Centra za gradanske inicijative, koja je prije živjela u Kanadi, kaže: "Premda je obrazac zahtjeva skracivan, on nije u bitnome pojednostavljen i zapravo i dalje ljudima treba pravna pomoc da bi ostvarili pravo na pravnu pomoc...U Kanadi pokucate na vrata pravne klinike, pokažete im odreske od nekoliko posljednjih placa i to je sve."

Ako je sve obavljeno kako treba i poslano u ured državne uprave, oni moraju vaš zahtjev riješiti u roku od 15 dana, a ako ste dobili uputnicu za BPP morate je odnijeti onome tko ce vam pomoci unutar 15 dana. U protivnom ona više ne vrijedi i citav postupak morate obaviti ispocetka.

E sad, ako vam treba samo napisati žalbu na rješenje o cijeni odvoza smeca, to ce vam napraviti vjerojatno ista osoba koja vam je popunjavala obrazac zahtjeva. U Istri to rade jedino u CGI-u. Pretpostavimo da su vam oni napisali tu žalbu.

No, prošlo je vec toliko vremena od trenutka izdavanja rješenja, a vi racun niste platili, pa je komunalno poduzece pokrenulo ovrhu. Treba na sud, a vi nemate novca za odvjetnika. U CGI-ju ce vam reci da možete dobiti besplatnu odvjetnicku pomoc. Ali - morate ponovno ispuniti onaj isti obrazac s dokazima, poslati ga, cekati…

A kad stigne uputnica, morate u 15 dana pronaci odvjetnika. No, za slucaj za koji odvjetnik dobije u redovnom poslu 3.500 kuna, u ovoj situaciji od države dobije 150 kuna. Zato morate biti spremni na to da cete obici puno odvjetnickih kancelarija.

Ohrabrujuc primjer su dali odvjetnici koji su clanovi poreckog Rotary cluba. Procijenivši da 95 posto žena u brakorazvodnim parnicama treba, a ne može platiti odvjetnika, dogovorili su se pocetkom ljeta pomoci onima koji ne mogu platiti redovne odvjetnicke usluge, a prioritet su im žene i djeca žrtve obiteljskog nasilja. (Sniježana MATEJCIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter