Za Berlusconija traže pet godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno odvjetništvo u Milanu zatražilo je u srijedu petogodišnju zatvorsku kaznu za bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija zbog optužbe za podmicivanje svjedoka u aferi Mills.

- Sigurni smo, izvan svake sumnje, da je optuženik kriv, ustvrdio je državni odvjetnik Fabio De Pasquale. U toj aferi s brojnim pravosudnim zapletima Il Cavaliere je optužen da je bivšem britanskom odvjetniku Davidu Millsu isplatio 600.000 dolara za lažno svjedocenje u više postupaka vodenih u 90-im.

De Pasquale je, medu ostalim, kao dokaz Berlusconijeve krivnje naveo odluku vrhovnog suda, najvišeg sudbenog tijela u Italiji, iz veljace 2010.

Taj je sud prije dvije godine presudio da je kazneno djelo korupcije za koje se Davidu Millsu sudilo u odvojenom postupku otišlo u zastaru i poništio je kaznu od 4,5 godina zatvora koju su tom odvjetniku izrekli prvostupanjski i drugostupanjski sud.

Najviše sudsko tijelo je u obrazloženju presude istaknulo da je rijec o vrlo teškom slucaju korupcije, potvrdivši neizravno da je Berlusconi podmitio Millsa.

Nakon podnošenja optužnog prijedloga u srijedu rijec ce na iducim raspravama imati obrana.


Podijeli: Facebook Twiter