Za banke nenaplativih kredita nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U posljednjih nekoliko godina, otkako su im primanja drasticno smanjena, uz sveprisutan strah od gubitka radnih mjesta, gradani se, logicno, i manje zadužuju, a postojecih se kredita nastoje cim prije riješiti. Pad kredita odobrenih gradanima potvrdile su nam i banke koje su, usprkos svemu, zahvaljujuci prije svega poslovanju s državom i poduzecima, u prvom tromjesecju ostvarile dobit.

No, koliko je gradana koji su zbog nemogucnosti otplate rata izgubili stan, kucu ili neku drugu nekretninu? O tome banke nerado govore, a u prvi plan isticu druge mogucnosti, poput reprograma ili restrukturiranja obveza. U svakom slucaju, za banke nenaplativih kredita nema jer ih vrlo dobro osiguravaju imovinom klijenata, sudužnika i jamaca. Pitanje je samo kada ce ih naplatiti: odmah, u kešu, ili ce, da bi do tog novca došle, prodati zaplijenjenu imovinu.

Jedino su nam iz Istarske kreditne banke Umag iznijeli brojku da su u proteklih godinu dana pokrenuli ukupno 30 ovrha i dražbi nekretnina. U svom portfelju imaju oko jedan posto kredita koje otežano naplacuju.

Na pitanje je li im zbog recesije otežana naplata kredita, u Erste banci odgovaraju da je banka usredotocena na kvalitetno upravljanje plasmanima te posebnu pozornost pridaje kvalitetnoj procjeni rizika. Na pitanje koliko je ovrha i dražbi nekretnina zbog nevracanja kredita banka pokrenula na podrucju Hrvatske i Istre u proteklih godinu dana, odgovaraju da u velikoj vecini slucajeva banka uspijeva pronaci rješenje u okviru nekog od modela reprograma obveza.

U Zagrebackoj banci razina neprihodujucih kredita i dalje je ispod prosjeka hrvatskog tržišta, što upucuje na konzervativniju kreditnu politiku te stabilnost kreditnog portfelja. U slucaju kada nastanu odredene poteškoce u otplati kredita, Zaba problem prvenstveno pokušava riješiti u dogovoru s klijentom prije pokretanja sudskog postupka za naplatu, ali i za vrijeme trajanja postupka.

U OTP-u isticu da je zbog krize postotak kredita u prisilnoj naplati lani povecan u odnosu na prethodne godine. Medutim, vrlo je teško govoriti o preciznim podacima jer oni uvelike ovise o metodologiji analize. Kada je rijec o stambenim kreditima, broj ovrha krece se do 20 ili 30, napominju u OTP-u.

U Hypo banci vele da su krediti odobreni gradanima zbog svoje velike diverzificiranosti u znacajnoj mjeri manje rizicni od kredita odobrenih gospodarskim subjektima. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter