Za Badnjak se kuha bakalar a la Vicentina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srdana Jevtic, viceprvakinja televizijskog natjecanja Masterchef, još danas, cetvrti dan zaredom, priprema svoje specijalitete u restoranu Kvarner u Labinu.

- Prije nekih godinu i pol dana bila sam ovdje gost i fino jela, pa sam se upoznala s gospodinom ?anfrankom, vlasnikom restorana. Nakon Masterchefa javio mi se telefonom i rekao da je cuo da pripremam jela od boškarina i da bi volio da gostujem kod njega kao kuharica, ispricala nam je kako je došla u Labin.

Njena "misija" je pripremati tradicionalna istarska jela na svoj nacin. Tako se meni s boškarinom sastojao od boškarinovog jezika serviranog s trevizanskim radicem, kremom od celera i umakom od suhih rajcica kao predjela, glavno jelo bila je vratina od boškarina pecena sa zacinima u bijelom vinu uz karameliziranu kapulu i gratiniranu broskvu, a za desert se posluživao peceni ganaš od crne cokolade sa šumskih vocem.

A za Badnjak ce, naravno, pripremati bakalar na svoj omiljeni nacin, a la Vicentina.

- Bakalar koji se mocio 24 sata ocistite od kože i kostiju i pospite brašnom. U zdjelu, po mogucnosti glinenu, nalijte dva do tri decilitra maslinovog ulja i na njemu istopite slane incune. Na to ide kapula. Sve se mora na laganoj vatri lijepo prožeti. Onda dodajte bakalar, cešnjak, parmezan i peršin, pa nalijte mlijeka tako da sve pokrije. Kuhajte dok ne nastane gusti umak. Poslužite uz palentu, objasnila nam je recept.

Na kilogram bakalara preporucuje se oko 150 grama slanih incuna. Srdana voli jelo zaciniti i s mrvicom ljute papricice. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter