Za Badnjak Puljanima i Puljankama sardele s gradela

Nema predaha za majstore na gradelama
Nema predaha za majstore na gradelama

Za Badnjak se jede riba, kako drugačije. Pobrinuli su se za to i organizatori tradicionalne Gradelade na Portarati, u sklopu manifestacije Prosinac u gradu, pa su besplatnim sardelama s gradela nahranili 600 Puljana. Za toliko je porcija, naime, dostajalo 150 kilograma ukusne "hraniteljice", kako vole tepati sardeli, a koja se, uz zvukove Dua Magic, pekla u utorak na trgu pored šatora, od 10 sati do podne.

Otkud sitna plava riba u ovo doba lovostaja, koji je na snazi već desetak dana, pitali su se mnogi Puljani, mada ih dilema nije omela u naumu da s Portarate odu siti. Jednostavno: riba je ulovljena posljednjeg dana mraka, objasnio nam je Budimir Žižović, jedan od organizatora manifestacije, uz agenciju Avenue. A kaže i da donator Mauros Hobotnica posjeduje najbolje uvjete za čuvanje sardela nakon ulova.

- Nisam nikada jela ovako, cijele sardele, neočišćene - na ribarski, kako kažu. Ali dobre su, odlične. Začudila sam se kada su rekli da će biti sardela jer znam da je lovostaj, rekla nam je između zalogaja Vida Gumzelj.

Miomiris sardela s gradela širio se diljem grada pa je privlačio mnoge posjetitelje obližnjeg Božićnog sajma na Giardinima i prolaznike iz ulica Sergijevaca i Flanatičke. Potražnja za ribom je bila velika, uz šator se stvarala gužva, a ekipa Rock Caffea na gradelama nije imala predaha. Prijepodne na Portarati bila je prilika brojnim Puljanima za susret s poznanicima na besplatnoj i ukusnoj marendi.

- Lijepo je da se ovakve stvari organiziraju, a za sardele mogu samo reći da su odlične. Ne, ne odazivam se uvijek na ovakve manifestacije, ali ponekad se ipak nađem s prijateljima, rekao nam je Bogoljub Rajković.

Pod šatorom su, izvodeći uz klavijature i akustičnu gitaru brojne country i western evergrine, okupljene zabavljali Duo Magic, točnije Tanja i Fifi. Njih će se opet moći čuti u istom terminu na Staru godinu, u utorak, kada će Puljanima biti podijeljena maneštra.

Sljedeći gastro događaj na Portarati zakazan je za petak, 27. prosinca, kada će se dijeliti na stotine besplatnih porcija kapuza s kobasicama, a nastupit će tada Vesna Nežić Ružić i duo Magnolija.

Sponzori manifestacija su Grad Pula, Pula Film Festival i Zagrebačka banka.

Rudolf s brnjicom

Božićni praznici prilika su za kićenje i ukrašavanje tipičnim rekvizitima Djeda Božićnjaka, iliti Djeda Mraza, kako vam je draže. Na Portarati smo tako zatekli i neobičan par "sobova", od kojih je jedan nosio brnjicu, valjda da sakrije crveni nos. Bit će da je upravo taj predvodnik Djedičinih saonica - popularni Rudolf. (Z. STRAHINJA, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter