Za Badnjak diljem Istre blagdanske marende

Gradelada u Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Gradelada u Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Oko 150 kilograma srdele završilo je na gradelama na Badnje jutro na Portarati. Plava, zdrava riba time je zatvorila ciklus programa Prosinac u padeli u režiji agencije Avenue i Budimira Žižovića. Podijeljeno je 600 besplatnih porcija srdela.

- Iako je lovostaj srdele, mi smo iskoristili zadnji dan lova i spremili je u suvremene komore u Galižani, tako da je sad izvrsna. Kažu naši stari da nas je srdela othranila, pa prigodno na Badnjak dijelimo ovu našu ribu.

Inače, stara tradicija je da se u Istri na Badnjak jedu švoji. Sad, je li to bilo samo za one dubljeg džepa, to bi trebalo malo istražiti. No, uz švoje, nezaobilazan je bio bakalar. Danas je možda bolje bakalar na bijelo kupiti jer imamo dva izvrsna proizvođača, a doma se može zabavljati uz pripremanje brodeta od bakalara, rekao je Žižović.

Porcije srdela dijelio je i gradonačelnik Boris Miletić te iskazao zadovoljstvo što je program Prosinac u gradu, u sklopu kojeg se održava i Prosinac u padeli, donio malo živosti u grad.

U svega 45 minuta planulo je 500 besplatnih porcija marende koju je četvrtu godinu na Badnjak ili, po domaće, Vilju Bojžu na trgu kraj tržnice u Labinu organiziralo lokalno Udruženje obrtnika. Građani su u čas ispunili šator kušajući pasutice s bakalarom, riblji i brodet od lignji, prženu ribu, palentu, krumpir na salatu te druga jela što su ih o vlastitom trošku pripremili rabački restorani Miramare i Zelen draga, labinska Tina, plominska Dorina te Tomažići.

Morski ulov darivali su ribari Nenad Cvijanović, Robert Tenčić, Dubravko Sabalić, Đani Šumberac, Andrea Bastijanić, Sanjin Varadin, Dragan Pejić i labinska Mirna trgovina. Grad Labin osigurao je, pak, domaće kolače, vino i sokove.

Glazbenu podlogu na badnje jutro na tržnici, odnosno Trgu labinskih rudara koji ovako, zatvoren za promet, napokon sliči pravoj placi, priredili su klapa Labin pod ravnanjem Petra Koroljevića i Gradski orkestar pod dirigentskom palicom Franka Ružića.   

Manje šušura, međutim, osjećaju ponuđači uglavnom autohtonih proizvoda i suvenira na 11-dnevnom božićno-novogodišnjem sajmu ispred markata. Jedan nam se vinar potužio da nekih dana ne utrži ni deset kuna, a i piljarica s pazara, koja nudi povrće iz vlastitog uzgoja, veli da je ovih blagdana značajno manje prolaznika na "trbuhu grada".

- Baš se vidi je kriza, da ljudi nimaju šoldi, rezignirano je zaključila.

Na sam Badnjak, točno u podne, Kanfanarci i svi njihovi gosti u Domu mladih mogli su se počastiti tradicionalnim posnim jelima. Riječ je o događaju, započetom prije četiri godine, a koji je odličnim odzivom mještana postao tradicionalan i prepoznatljiv pod nazivom Badnjak u Kanfanaru.

Blagdanskom ručku, koji su od 5 sati pripremali vrijedni kuhari  Drago i Nikola Marić te Renato FIlić, prethodio je nastup članova limene glazbe Mon Perin. Svojim su prigodnim nastupom na otvorenom ispred Doma ujedno i pozivali mještane na okupljanje i druženje.

Pripremljeno je 350 blagdanskih porcija koje su se sastojale od maneštre sa slanutkom, bakalara na bijelo, pasutica i zelja te naravno nezaobilaznih fritula.

I Općina Fažana je na Badnjak počastila svoje sugrađane i goste bogatom blagdanskom marendom i tako ugođaj dolazećeg Božića učinila još ljepšim.

Na rivi su članovi Odbora za socijalnu skrb i društvene djelatnosti uz pomoć volontera od 11 do 13.30 sati podijelili 12 kilograma bakalara, 40 štruca kruha, tridesetak litara vina i desetak kilograma fritula i kroštula.

Oko 500 porcija friganih ribica, 50 litra vina i nešto manje pašarete podijeljeno je na Badnjak Pazincima za marendu na Trgu slobode.

Marendu je sklopu Božićnog sajma priredio IDS, a ribice su na zadovoljstvo građana u nešto više od sat vremena podijelili pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i Valter Flego, kandidat za župana na predstojećim lokalnim izborima.

Osim u ukusnim ribicama i vinu iz gradonačelnikovog podruma Pazinci su mogli uživati i u medenjacima koje su pčelari nudili na ove godine bogatom Božićnom sajmu. (T. G., I. R., N. O. R., M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter