Za asfaltiranje Giardina čeka se zatopljenje

Priprema se podloga uoči asfaltiranja Giardina (N. LAZAREVIĆ)
Priprema se podloga uoči asfaltiranja Giardina (N. LAZAREVIĆ)

Za otvaranje prometa na Giardinima, od Istarskog narodnog kazališta do ljekarne, gdje od Sveta tri kralja traje plinofikacija, čeka se samo malo viša temperatura. Naime, s obzirom da je kiša natopila podlogu, a niske temperature su je smrznule, na dijelu gdje se prekopavalo nije postignuta nosivost materijala. Stoga djelatnici Cesta odrađuju pripremne radove u iščekivanju viših temperatura, kada će moći asfaltirati prekope te postaviti habajući asfaltni sloj i otvoriti prometnicu.

Štoviše, da nije bilo nestabilnog vremena, odnosno kiše koja je padala gotovo cijelog tjedna, radovi na Giardinima bi bili okončani i prometnica otvorena i to gotovo mjesec dana prije roka jer je najavljeno da će se otvoriti početkom ožujka. Ovako, povećaju li se temperature koje bi dozvolile postavljanje habajućeg sloja asfalta, i dovršetak radova pola mjeseca prije roka bit će sjajna vijest za pulske vozače. Za razliku od plinofikacije, primjerice Zagrebačke, ili nekih drugih važnih prometnica gdje je probijen rok, otvaranje žile kucavice grada pola mjeseca ranije sasvim sigurno smanjit će prometne gužve.

Nemogućnost postavljanja završnog asfaltnog sloja zbog niskih temperatura i kiše nije specifičan slučaj samo na Giardinima. Nedavno je vladala velika nedoumica izvođača radova na dionici Šijana - Peličeti, zajednice Viadukt, GP Krk i Stramag, oko završnog asfaltiranja same dionice i dva nova kružna toka upravo zbog istih razloga, odnosno vremenskih uvjeta. Kiša i niske temperature uvelike su produžile rok, ne samo zbog asflatiranja, već i nosivosti podloge nakon što ju je kiša dobro natopila.

Međutim, brza plinofikacija donjeg dijela Giardina, odnosno izostanak pronalaska arheoloških nalazišta, može radovati s obzirom na najavljenu sanaciju samog korza, odnosno Giardina. Krene li se u taj projekt, dosadašnji bi tijek radova mogao ukazivati da niti ovdje ne bi trebalo biti značajnijih arheoloških iskopina koji bi odužili radove, odnosno da bi se najuži centar grada konačno mogao urediti. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter