Za apartmane jedna RTV pristojba na četiri televizora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali iznajmljivači apartmana i soba za goste koji rade samo tijekom turističke sezone, ponovno su u nedoumicama koliku RTV pristojbu trebaju plaćati za televizijske prijemnike postavljene u objektima gdje smještaju turiste. Redakciji Glasa Istre mali iznajmljivači obratili su se zbog navale inkasatora HRT-a koji su ovih dana pokušali naplaćivati RTV pristojbu od 80 kuna po jednom prijemniku, tumačeći da su to dužni činiti po - Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, a ne po Zakonu o Hrvatskoj radio televiziji.

Odgovorni na HRT-u, s kojima smo kontaktirali na tu temu, naglašavaju da se za "prijamnike u apartmanima mjesečna pristojba naplaćuje sukladno odredbi članka 34. stavka 8. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji prema kojoj subjekti koji se bave ugostiteljskom djelatnošću plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijemnik u ugostiteljskome objektu stječu pravo korištenja dodatnih triju prijemnika u istom ugostiteljskom objektu bez dodatnog plaćanja mjesečne pristojbe."

Dakle, inkasatori koji dolaze u ime HRT-a - sudeći po tvrdnjama naših čitatelja - nisu u pravu ako za svaki televizijski prijemnik u apartmanu traže puni iznos pretplate od 80 kuna.

"Napominjemo da Hrvatska radiotelevizija naplaćuje mjesečnu pristojbu u sezoni iznajmljivanja, pa ih stoga nije potrebno svake godine iznova prijavljivati i odjavljivati, osim u slučaju povećanja ili smanjenja broja apartmana ili prestanka obavljanja djelatnosti iznajmljivanja. Mjesečna pristojba plaća se za prijemnike koji se nalaze u prostorima u kojima se pruža usluga smještaja gostima koji nisu članovi kućanstva iznajmljivača i ne može se primijeniti na prijemnike koji se nalaze u kućanstvu i za koje se mjesečna pristojba plaća tijekom cijele godine", tvrde u državnoj dalekovidnici s Prisavlja.

"Odredbom članka 30. stavka 3. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti utvrđeno je da se ugostiteljskim uslugama u domaćinstvu smatra među ostalim i usluga smještaja u sobi, apartmanu te kući za odmor čiji je iznajmljivač vlasnik. Iznajmljivači moraju ispunjavati propisane zdravstvene uvjete i ostale uvjete za objekt, moraju imati odobrenje za rad mjerodavnog ureda i rješenje za obavljanje te djelatnosti. Osoba koja pruža usluge smještaja u domaćinstvu ima prijavljenu djelatnost i od nje stječe prihod, a televizijski prijemnik u apartmanu ne služi za potrebe kućanstva, nego je upravo u funkciji obavljanja djelatnosti te osobe - iznajmljivanja apartmana gostima tijekom turističke sezone. Tom djelatnošću osoba stječe prihod, pa je u obvezi plaćanja mjesečne pristojbe za navedeni prijemnik, neovisno o prijemnicima koji su dijelom kućanstva za koje se mjesečna pristojba plaća tijekom cijele godine", pojašnjavaju na HRT-u zakonska pravila koja vrijede za male i povremene iznajmljivače soba i apartmana za goste. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter