Za antipoduzetnicku klimu nisu krivi Zeleni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Boravak zastupnice Zemaljskog parlamenta Berlina Jasenke Villbrandt u Istri Zelena stranka iskoristila je za zajednicku konferenciju za novinare o socijalnoj politici u zemlji i u usporedbi s Njemackom.

Predsjednik istarskih Zelenih Josip Anton Rupnik istaknuo je da njihova stranka promice ne samo ekologiju vec i socijalu. Podsjetivši da je val nezaposlenosti zahvatio i Istru, napomenuo je da je rijec o najvecem problemu Hrvatske. Uz to, rekao je, reforme zdravstva provode se samo radi smanjenja troškova, bez podizanja razine zdravstvenih usluga.

- Velik dio gradana Hrvatske živi ispod statistickog prosjeka, koji podižu upravljacke elite koje uz visoke place dobivaju i bonuse. Hrvatska se tako podijelila na usku bogatu kastu i siromašne gradane koji žive od placa i mirovina.

Prijeko nam je potreban razvoj. Stalno nam prigovaraju da djelujemo antipoduzetnicki, cime izvrcu tezu. Mi smo za održivi razvoj i nove, a ne prljave tehnologije. Poduzetnike koji nam prigovaraju pitali bismo gdje su bili kada su zatvarane tvornice u Istri, rekao je Rupnik.

Dopredsjednik Zelenih Istre Dragan Prpic podsjetio je da su u Istri propale tvornice poput Digitrona, Pazinke i Prvomajske, da je proizvodnja u Mirni smanjena, te da je apsurdno za antipoduzetnicku klimu optuživati Zelene. Istovremeno, šire se trgovacki lanci, koji prodaju robu stranih proizvodaca, veli on.

- U Istru je došao Rockwool, a najavljuje se termoelektrana Plomin 3. Srecom, gradani znaju koliko je vrijedno zdravlje, pa im nisu trebali Zeleni da na svojoj koži osjete koliku im štetu nosi Rockwool, koji u svojoj zemlji radi po jednim, a kod nas po drugim ekološkim standardima, istaknuo je Prpic.

Predsjednik pulskih Zelenih Pero Lovric rekao je da ce nadolazeca zima biti teška za beskucnike i socijalno ugrožene, kojih je puno u Puli. Zbog toga ce od Grada Pule i Istarske županije zatražiti da osiguraju smještaj beskucnika u nekoj od pulskih vojarni te da se konacno otvori pucka kuhinja za one koju preživljavaju kopajuci po kontejnerima.

Jasenka Villbrandt naglasila je da se iskustva Njemacke ne mogu mehanicki preslikati na Hrvatsku. Ipak, hrvatski politicari bi se morali zabrinuti zbog stalnog porasta nezaposlenosti. Politika nije posao vec služenje narodu, pa bi politicari prvi trebali pokazati primjer stezanja remena ukidanjem svojih brojnih privilegija.

- Ulazak Hrvatske u Europsku uniju može biti prilika za novi pocetak. Najvažniji su prava transparentnost i uvodenje gradana u politicke i upravljacke procese. U upravljanje valja uvuci i mlade, jer odluke koje se sada donose odreduju njihovu buducnost, zakljucila je Villbrandt.

Njemacka parlamentarka Zelene frakcije, koja je i glasnogovornica za socijalna pitanja, najavila je pomoc hrvatskim kolegama.


Podijeli: Facebook Twiter