Za antifašizam se posebno trebalo boriti 90-ih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahtjev za vraćanjem izbrisanih partizanskih ulica u Buzet iznio je na današnjoj konferenciji za novinare nezavisni gradski vijećnik Damir Kajin. U naziv ulice II. istarska brigada, naglasio je, treba vratiti riječ "partizanske", dok bi naziv 43. istarska partizanska divizija i ime Save Vukelića, komandanta ove divizije i narodnog heroja, trebalo vratiti u Buzet, u neke nove ulice, s obzirom da bi, vrate li se na nekadašnje lokacije, to iziskivalo velike troškove zbog promjene dokumenata. Te se ulice nisu smjele preimenovati, rekao je Kajin i istaknuo da se to dogodilo početkom 1990-ih godina kada je u Buzetu bio SDP na vlasti.

- Za antifašizam se uvijek treba boriti, a prije svega je to trebalo početkom 90-ih prošlog stoljeća. Tada je zagovarati antifašističke vrijednosti u Hrvatskoj bilo opasno; danas, na sreću, zbog toga nikome ne prijeti opasnost i to je jedan blagi napredak. Biti antifašist je pitanje morala i poštenja. Usuđujem se kazati da Hrvatskoj danas ne prijeti ustašizacija, niti politika "za dom spremni" izražava stanje u društvu jer naše društvo u 90 posto slučajeva nije ekstremno. Ekstremni su pojedinci koji svjesno provociraju zbog materijalnog, a političari podilaze strastima zbog sitnih materijalnih interesa, istaknuo je Kajin te naglasio da u Hrvatskoj nigdje ne smije biti mjesta "za dom spremni", a najmanje u Jasenovcu.

Nezavisni gradski vijećnik također je istaknuo da antifašisti nisu oni koji su pretvarajući javno u privatno pokrali Istru, zagospodarili medijima ili koji tužbama za izgovorenu riječ brane slobodu govora "kao što to radi istarska policija ili vodeći bogati IDS-ovci", ustvrdio je Kajin. "Antifašizam 2017. godine je sloboda govora i neovisno pravosuđe, otvoreno društvo", rekao je te ponovio svoje teze da Buzet dramatično stagnira. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter