Za 5.000 Istrana niže rate kredita u "švicarcima"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo pet tisuća Istrana koji zbog stambenog kredita u švicarskim francima proživljavaju prave noćne more, plaćajući značajno više mjesečne rate od ugovorenih, početkom veljače osjetit će značajno financijsko olakšanje - rate će im se smanjiti i do 25 posto.

- Zakon o potrošačkom kreditiranju je izglasan i primjena počinje 1. siječnja sljedeće godine. Njime je određeno linearno smanjenje kamate na 3,23 posto, a prve umanjene rate osjetit će se tek krajem siječnja, odnosno početkom veljače.

Navedena kamata odnosi se isključivo na stambene kredite, a najveći učinak smanjenja osjetit će korisnici zaduženi na 30 godina, dok će ostali korisnici također osjetiti financijsko olakšanje no u znatno nižoj mjeri, kazao je na nedavnom sastanku Udruge Franak pred 60-ak okupljenih građana Pule član upravnog odbora Udruge Tomislav Prpić.

Okupljene je najviše zanimalo u kojoj je fazi kolektivna tužba za valutnu klauzulu i kamatu protiv banaka koju je podigla Udruga u travnju prošle godine.

- Prvostupanjska presuda išla je u našu korist, odnosno u korist naših članova, a u tijeku je čekanje na drugostupanjsku presudu na visokom trgovačkom sudu u Zagrebu. Nadamo se da će je presuda samo potvrditi, no nažalost ne možemo reći kada će se to dogoditi, tvrde u vodstvu udruge i dodaju da ukoliko sud odbaci tužbu, slijedi žalba i parnica na vrhovnom sudu.

Prođe li pak, građani će imati pravo na povrat sredstava, odnosno za identične uvjete otplata kredita kakvog su prvotno potpisali. Ukoliko tada banke ne budu htjele potrošačima nadoknaditi predmetne iznose, svi koji imaju potrošačke ugovore o kreditu moći će pojedinačno tužiti banku radi povrata preplaćenog iznosa, pozivajući se na presudu.

 Jedno od pitanja bilo je može li banka otkazati ugovor o kreditu ukoliko klijent uredno plaća rate kredita, ali ne i obvezno životno osiguranje. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter