Za 500 eura dobila milijun jugodinara!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Sloveniji još uvijek ima pojedinaca koji koriste jugoslavenske dinare, iako je to rijetkost i svodi se na slucajeve kad dovoljno drski lopovi nadu dovoljno naivnu žrtvu kako bi joj podvalili, kao na primjeru 56-godišnjakinje koja je neznancu posudila 500 eura, a kao zalog dobila novcanicu od milijun dinara bivše SFRJ.

Pricu žene iz sela Žerjavke, smještena uz rijeku Savu dvadesetak kilometara od Ljubljane, objavili su Slovenska televizija i list "Slovenske novice", s poukom da biti dobar cesto znaci biti naivan.

Žrtva je povjerovala rijecima neznanca koji se na motoru dovezao u njezino dvorište, s molbom da mu posudi novac za placanje prometnog prekršaja jer ga na cesti ceka policija. Dala mu je pet novcanica po 100 eura. Kao jamstvo da ce joj odmah vratiti novac, u ruke joj je stisnuo novcanicu za koju je tvrdio da u Francuskoj vrijedi 800 eura.

"Žurilo mi se u štalu, a novcanica je bila zgužvana. Bilo mi je malo sumnjivo, no tek sam kasnije shvatila da me je prevario", rekla je žena. Buduci da prevarant s glave nije skidao kacigu, ne može ga tocno opisati. Rekao joj je da je iz Slovenj Gradeca u što sumnja, a nije uspjela zapamtiti ni registarski broj motocikla.

Zgužvani "francuski euro" zapravo je bila novcanica od milijun dinara bivše SFRJ, iz vremena jugoslavenske hiperinflacije. Njezina je vrijednost na numizmatickom tržištu oko tri eura. (Hina/GI)


Podijeli: Facebook Twiter