Za 45 kvadrata napumpavana cijena do 329 tisuća eura


U sklopu akata gradonačelnika za studeni objavljena je odluka o prihvatu ponude i sklapanju ugovora o kupoprodaji gradskog poslovnog prostora na Danteovom trgu 5, površine 29 četvornih metara. Za nju će Elida Biteri platiti 49,8 tisuća eura, odnosno 373,5 tisuća kuna što izlazi da je kvadrat plaćen 12,5 tisuća kuna, odnosno 1.677 eura. 

Kvadrat 7,32 tisuća eura

Rezultat je to javne licitacije, održane 7. studenog u Komunalnoj palači, na kojoj se četiri zainteresirana kupca nadmetalo te s početnih 24 tisuće eura je Biteri stigla do 49,8 tisuća eura cijene za kupnju, odnosno dvostruko više od početne cijene. S time da je zastupnik Biteri konkurenciji jasno pokazao koliko želi nekretninu povećavajući ponudu puno više od propisane licitacijom, za čak 12 tisuća eura od posljednje ponude. No, još uvijek je krajnja cijena u prihvatljivim okvirima.

Međutim, pravi šok dogodio se prije ove licitacije za prodaju šest gradskih nekretnina, na kojoj za prve četiri nekretnine nije bilo interesa. Gradski poslovni prostor površine 45 četvornih metara u Kandlerovoj 10 izazvao je "eksploziju". Početna cijena tog prostora bila je 29,6 tisuća eura, a konačna cijena nakon licitacije osam zainteresiranih kupaca iznosila je 329,4 tisuće eura! To znači da bi se kvadrat tog prostora platio 7,32 tisuća eura, odnosno 54,9 tisuća kuna, a u gradsku blagajnu trebalo se, za 45 kvadrata, sliti 2,47 milijuna kuna!

Na koncu je epilog očekivan, krajnji ponuditelj odustao je od sklapanja kupoprodajnog ugovora žrtvujući jamčevinu. Međutim, time je Grad ostao, trenutno jer će se prostor ponovno ponuditi na natječaju, bez prihoda. Razlog ovakve cijene, apsolutno nerealne, je borba osam zainteresiranih kupaca, među kojima i nekoliko poznatih poduzetnika koji imaju prostore u starogradskoj jezgri. Najvišu cijenu ponudila je Fatima Gušani iz Pule, a posljednji je u licitaciji s njom odustao Pavao Vrdoljak iz Zagreba te prije njega, na 231 tisuću eura Geobiro d.o.o. iz Pule (zastupan po Krešimiru Licul Stojkovski), na 200 tisuća eura Toma Palić iz Zagreba, na 133 tisuće eura Gemma MG d.o.o. iz Zagreba (zastupan po Marijeli Mićunović), na 132 tisuće eura Igor Tedy Baban iz Pule i na 56 tisuća eura Eljdita Ahmeti iz Pule. 

Ostala bez jamčevine

- Nakon provedene licitacije najpovoljnija ponuda za predmetni poslovni prostor u Kandlerovoj ulici 10 utvrđena je ponuda Fatime Gušani u iznosu od 329,4 tisuće eura plativo u kunskoj protuvrijednosti. Međutim, nakon provedene licitacije najpovoljniji ponuditelj Gradu Puli je dostavio izjavu o odustajanju od istaknute ponude, čime je izgubio pravo na povrat jamčevine uplaćene radi sudjelovanja na javnom nadmetanju u iznosu od 22.256,76 kuna. Stoga se predmetni poslovni prostor i nadalje nalazi u vlasništvu Grada Pule, odgovor je Grada Pule na naš upit. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter