Za 245 maturanata pulsko sveučilište prvi izbor

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Za Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ukupno su pristigle 1.624 prijave za upis na nekom od studijskih programa u sljedećoj akademskoj godini. Od tog je broja 245 maturanata stavilo upravo neki od ovih studija kao svoj prvi izbor. Ostali će ove studije upisati samo ako ne uspiju upasti na neki drugi studij. Budući da je lani bilo na raspolaganju gotovo 1.149 slobodnih mjesta, od toga 649 uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, očito je da pulsko sveučilište nije jedno od najpopularnijih visokoobrazovanih ustanova.

- Prema ukupnom broju prvih izbora studijskih programa, pulsko se sveučilište našlo time na šestom mjestu od ukupno deset sveučilišta u Hrvatskoj, navodi Igor Drvodelić, načelnik Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Postupak je takav da kandidati u Središnjem prijavnom uredu imaju mogućnost prijave do najviše deset studijskih programa, osim ako se radi o prijavi dvopredmetnih studija. Studijske programe trebaju poredati prema vlastitim prioritetima, na način da na prvo mjesto liste postave studijski program koji bi najviše željeli upisati.

Prema broju prijava kandidata za pojedine studijske programe na Sveučilištu u Puli najviše ih je stiglo za poslovnu ekonomiju (269) i za studij kultura i turizam (268), dok je na trećem mjestu stručni studij predškolskog odgoja (210). Po broju prvih izbora prednjače ponovno ti isti studiji, samo je poredak obrnut, pa je tako najviše, odnosno 43 potencijalna brucoša, označilo studij predškolskog odgoja kao prvi na rang listi prioriteta.

Za 41 maturanta prvi je izbor kultura i turizam, dok bi 34 kandidata najradije upisala poslovnu ekonomiju. Studij informatike našao se na četvrtom mjestu sa 180 prijava od čega je 28 naznačeno kao prvi izbor. Od humanističkih studija najpopularniji je studij povijesti za koji je stiglo 79 prijava, od čega 14 kao prvi izbor. Najmanje je interesa za studij latinskog jezika kao dvopredmetnog studija u kombinaciji s poviješću ili talijanskim jezikom. Svega se po tri maturanata prijavilo za ove studije, a samo je za jednog studenta to prvi izbor. (Maša JERIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter